Ebe Pınar Gözünden

Yaz Hamilelerine Buz Gibi Öneriler!

Havalar ısınsın lahana gibi giyinmekten kurtulacağız, şıpıdık terliklerimiz ayaklarımızda ferah ferah dolaşacağız, sohbet dolu yaz akşamları ateş böceklerinin sesi, ohh denize de attık mı kendimizi tamamdır dedik durduk bütün kış…

Yaz geldi hem de sıcağı ve nemi en bol tarafından… Gündüzler sıcaktan bunaltmakta geceler de sivrisineklerin kurbanı haline getirdi bizi :( bir de etrafımızdaki herkes tatil resimlerini yüklemeye başladı biz hala çalışmakta ya da evde olunca “çile bülbülüm çileeee” şarkısını dilimizden düşürmez olduk :)

Hamilelikte hormonlara bağlı olarak artan vücut sıcaklığı, özellikle hamileliğin ikinci ve üçüncü dönemi yaz mevsimine denk gelen gebeler için ise tahammül sınırlarını biraz düşürebiliyor…

Öncelikle olumlu düşünme!!!  Sıcak günün sadece belirli saatlerinde, geri kalan zamanlar ise sizin! Alınacak küçük ama sizin ve bebeğiniz için etkisi büyük önlemler ile keyifli bir hal alacak. Bir de ucunda kızgın kumlara inat serin sular da olur ise :)

Yazınızı yaz gibi, konforunuz ve keyfiniz yerinde geçirmeniz için buzz gibi önerilerim var!

buz gibi öneriler

  • Bugün ne giysem

En büyük dertlerden biridir. Ben de onlara yenilerini ekliyorum:)

Özellikle açık renkli, ince ve pamuklu giysiler tercih etmenizi öneririm. İfil ifil etekler, elbiseler, beli geniş lastikli taytlar, bol pantolonlar, göğüsleri destekleyen sutyenler (balenli değil), pamuklu iç çamaşırları, keten ceketler, rahat terlik ve sandaletler, açık renkli eşarplar gibi…Çantanıza da bir Bülent Ersoy yelpazesi bulundurmak da önemli :) Vücudunuzu saran sıkı kıyafetler sizin ruhunuzu da sıkar.

Ayrıca bu sezonun mottosu: “ Şapkasız, gözlüksüz, güneş kremsiz ve susuz çıkmam abi” :)

  • Yeterli sıvı alımı

Yaz döneminde en çok dikkat edilmesi gereken durumlardan biridir. Terleme yoluyla vücuttan sıvı atılımı daha hızlı hale gelir. Ancak alacağımız sıvıların ne olacağına, ne kadar olacağına da dikkat etmeliyiz(8 – 10 bardak). Yaşam pınarımız SU birinci sırada gelmelidir. Küçük bir tüyo: Gözümüzün önünde, elimizin altında sevdiğimiz bir şişede, bardakta tutmak da fayda var. Sürekli su içmekten sıkılırsanız içine limon, nane ve buz koyarak kendinize ferahlatıcı bir kokteyl hazırlayabilirsinizJ

Ayran ise terleme yoluyla kaybettiğimiz tuz miktarını yerine koymakta idealdir(Nane, buz ile de süsleyebilirsiniz). Ancak tuzlu ayrandan, yaygın ödemi(el, ayak, yüzde ileri derecede şişme), yüksek tansiyonu olan hamilelerin sakınmalıdır.

Kefir, hem barsak hareketlerini düzene sokması hem de yüksek kalsiyum içermesinden dolayı serin serin tüketebilirsiniz.

Rahim kasılmalarına sebep olmayan Rezene, nane, ıhlamur, kekik ile kendi soğuk bitki çayınızı da hazırlayabilirsiniz.

Gebelikte şekeriniz yok ise ve ideal kilo içerisindeyseniz taze sıkılmış meyve sularını da tercih edebilirsiniz.

Yeterli sıvı alımı kabızlık, basur, idrar yolları enfeksiyonları, kasılmaların oluşmasını da engeller. Ancak aşırıya kaçıldığında su zehirlenmesine yol açabileceği unutmamalıdır.

Yeterli sıvı alıp almadığınızı ise, idrar renginize bakarak anlayabilirsiniz. Açık sarı ve berrak ise gayet başarılı bir sıvı alımı gerçekleştiriyorsunuz, tebrikler.

  •  Neler yesem, kendimi iyi hissetsem

Mevsim meyve-sebzeleri en organik tarafından raflarda ve pazarlarda yerini almaya başladı. Yazın sevdiğim yönü de bu çeşitlilik kışa nazaran sofralarımızın daha renkli ve tazecik olması.

Meyve ve sebzeler, içerikleri açısından hem sıvı alımımıza yardımcı olurken, aynı zamanda yüksek vitamin, mineral, posa(lif) bakımından hem siz hem de bebeğiniz açısından harika bir besin kaynağıdır( baba adayı için de :). Posa sebebi ile yaşanılan kabızlık için harika bir çözümdür.

Yazın en güzel menüsü kızartma, ama bu yaz değil :) kızartma gibi yağlı yiyecekler, salçalı ve bol baharatlı besinler kendinizi daha ağır hissetmenize sebep olur, hazmı da zordur. Bunun yerine sebzeleri taze olarak ya da fırınlayarak tüketebilirsiniz. Çorba çeşitleri de idealdir.

Günlerin uzamasından dolayı akşam yemek saatleri de geç saatlere kayabiliyor bu nedenle akşam yemekleri için sindirimi kolay hafif besinler tüketmek önemli. Yemek yendiği gibi uzanmamak ve uyumamak da…

Hamileliğiniz ilk döneminde iseniz, mide bulantılarınız fazla ise, aç kalmamaya, sık sık katı besinler tüketmeye(kızarmış ekmek, galeta, az yağlı peynir) ve bunun geçecek olduğunu bilmenizi isterim.

Sebze ve meyvelerin temizliğine dikkat! Özellikle yaz ishallerinden korunmak için bol su ile yıkanması önemlidir.

Besinleri doğru saklamak ve pişirmek güvenli besin tüketimi açısından önemlidir.

Yazın vazgeçilmezi ise dondurma! Eğer gebelik şekeriniz var ise doktorunuza danışarak tuketmeniz önemli. Süt ile yapılanları tercih ettiğiniz de krema ile yapılanlara göre daha az yağ almanızı sağlar. Hatta kendi dondurmanızı bile yapabilirsiniz. Bu tarif ile kendi ellerinizle dondurmanızı hazırlayabilirsiniz.

Her zaman olduğu gibi, pasta, börek, çörek, şerbetli tatlılardan birer yudum aldıktan sonra uzaklaşmak sağlıklıdır! göz hakkı :) sütlü tatlılar tercih edilebilir.

Dışarıda yemek yemeniz gerekiyor ise, mutlaka hijyenine ve sağlığınıza gösterdiği ilgisine güvendiğiniz bir yerde olmanız, açıkta bırakılan sıvı ve yiyeceklerden uzak durmanız da önemli. Özellikle bakteri oluşumu daha kolay olan tavuk etini dışarıda tüketmemekte fayda var

  • Kızgın kumlardan serin sulara …

Su başlı başına bir huzur kaynağı… hem sesi hem kendisi :)

Yüzme vücut ısınızı düşürürken aynı zaman da siatik sinire binen baskıyı da aldığından harika bir rahatlama sağlar.

Sabah saatlerinde yüzmek tüm günü daha rahat geçirmek için bire bir. Akşam saatlerinde ise rahat bir uyku için ilaç niyetine. Hemen hemen tüm kaslarınızı kullandığınız için ise doğumunuza hazırlık için de etkili.

Dikkat edilmesi gereken birkaç nokta ise, oluşabilecek kramplar nedeni ile yalnız olmamanız ve boğaz hizasını geçmemeniz önemlidir. Suya dalmak, zıplayarak atlamak, kaydıraktan kaymak önerilmez. Bir daha ki sezona efenim :)

Anne adayları için tasarlanmış, dar olmayan, mayoları kullanabilirsiniz. Havuz ve denizden sonra ıslak mayonuzu değiştirmenizi tavsiye ederim. Havuz ve denizin temiz olmasına da dikkat etmek önemli.

  • Güneş beni neden yoruyorsun?

Tek dikkat etmemiz gereken sıcaklık değil güneş ışınları da…

Güneş ışınlarının en dik geldiği ve vücuda değdiğinde iğne etkisi yapan, boncuk boncuk terleten 11.00 – 16.00 saatlerinde dışarıya çıkmamak, eğer zorunda ise mottomuzu unutmamak önemli!

“Sapkasız, gözlüksüz, güneş kremsiz ve susuz çıkmam “

Güneşten bilinçli yararlanmak önemli! Güneşlenmek D vitaminin sentezlenmesini, Kalsiyum ve minerallerin emilimi sağlar 16.00’dan sonrası ise idealdir( ee akşam güneşi güzele vururmuş:)).  Sağlıklı kemik, diş ve organ gelişimini desteklediğinden önem taşır. Ayrıca güneşlenmek psikolojiniz üzerinde de olumlu etki yaratacaktır.

Gebelikte melanin hormonun artması sebebiyle, korunmadan çıkılan güneş, yüzde ve ciltte lekenleme yapabilir. Yüksek koruyuculu güneş kremleri kullanılmalı, güneş ışınlarını yansıtan açık renkli kıyafetler ve ter emen pamuklular tercih edilmeli. Cildin ve dudakların kurumaması için nemlendirmeyi unutmayalım.

Güneş altında spor yapılmamalıdır!

Akşam ve sabah saatlerinde eşler ile yapılacak yürüyüşler hem birbirinize vakit ayırmanızı sağlayıp mutlu ederken aynı zamanda kilo kontrolünüzü sağlamanız açsından da birebir etkili.

  • Ödemlerim ve ben mutlu değilim

Mutlaka dinlenmek! Akşamları ve öğle saatlerinde yarım saat – bir saat ayaklarınızın altına yastık vb. koyarak, yüksekte, tutularak uzanmak.

Duş esnasında belden aşağınızı ise biraz soğuk su ile yıkamak ise kan dolaşımını hızlandıracağından ayaklarınızdaki şişliklerin de inmesine yardımcı olur.

Ayaklara masaj yaptırmak( ee tüm yük onların üzerinde :)).

Rahat ayakkabılar giymek.

Tuzu kısıtlamak.

Akşam ve sabah saatlerinde hafif tempolu yürüyüşler, Yoga ya da pilates hamilelikte yapılan en güvenli egzersizler ayrıca kendinizi iyi de hissettirecektir.

Genellikle ayaklarınızın şişliği sabah kalktığınızda gitmiş ya da azalmış bulursunuz, ancak gitmeyen giderek yaygınlaşan şişliklerde doktorunuza danışmakta fayda var.

Ayrıca ellerde de şişmeler olabileceğinden yüzüklerinizin çıkarılması önemli. Aksi takdirde kesilmesi gerekebilir(tek taşımızın ya da alyansımızın böyle bir muameleye uğramasını istemeyiz di mi? kolye olarak takabilirsiniz:).

  • Dikkat Dikkat

Uzun süre ayakta ve aynı pozisyonda kalmamaya özen gösterin(demesi kolay dediğinizi duyar gibiyim:(. Çalışma hayatı içinde zor olduğunu biliyorum ama çevrenizdekilere, amirinize bu konu ile sıkıntınızı belirtmeniz ve size destek olmalarını rica edebilirsiniz. Anlamıyorlarsa da Allah’a havale edin:) Hamile olduklarında ya da eşleri hamile olduklarında onlar da anlayacaktır!

Oturarak çalışıyorsanız saatte bir kısa bir yürüş, masa altında ayakları yüksekte tutmaya yardımcı bir tabure de kendinizi iyi hissetmenize yardımcı olur.

Ev işlerini mümkün ise eşiniz ile görev paylaşımı yaparak, dinlenerek ve akşam serinliğinde yapmayı deneyebilirsiniz, ütü, yemek gibi…

Eğer kendinizi halsiz hissederseniz, sol yanınıza uzanın ve alnınıza, başınıza, boynunuzun arkasına soğuk nemli bir havlu ya da bez ile kompres yapabilirsiniz.

Sıklıkla ılık duş almak hem cildinizi nemlendirir hem de rahat uyumanıza yardımcı olur.

Klima kullanımı da dikkat etmek önemli!  Duştan hemen sonra ve terli iken klimaya maruz kalmak anlık rahatlatabilir ancak grip, kas ağrılarına sebep olabilir. Yattığınız yerde direkt üzerinize gelmemesi de önemli.

Ayrıca sivrisineklerden korunmak için doğal yöntemleri tercih edebilirsiniz! Fesleğen ve Reyhan gibi kokulu bitkileri sevmiyorlarmış zat-ı muteremler, balkonunuz, bahçeniz ya da pencere önlerine miss gibi kokulu bu bitkileri yerleştirmenizi tavsiye ederim(Tecrübe ile sabit).  Prinç tarlası ya da bataklık civarında iseniz orası ayrı bir tez konusu :)

Sevgilerle, Ebe Pınar

Geb-be Hamile Danışmanlık Hizmetleri Kurucu

http://www.facebook.com/GebBeHamileDanismanlikHizmetleri

https://twitter.com/MalliPnar

http://instagram.com/gebbepinar

Pınar Mallı

Hamilelik sırdaşınız, doğuma hazırlık danışmanınız ve doğum sonrası destekçiniz Geb-be.com un Kurucusu.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu