içe dönük meme ucu demek, emzirememek demek değil!
Herkesin yapısı bir birinden farklıdır; saçı, göz rengi, boyu, kilosu, gülümsemesi, karakteri, ayak numarası, tırnak yapısı… ve meme şekli de…
Emzirmenin başkahramanlarından biri olan memeler, emzirme videolarında, dergilerde, kitaplarda gösterilenler gibi olmaması da gayet normal!
Meme başı ister normal ister düz ister içe dönük isterse de iri olsun, bebekler onu sever, huzur bulur ve kendini güvende hisseder.
Meme başının şekli sizin kontrol edebileceğiniz bir durum olmadığı gibi uygulanabilecek birkaç teknik ve aparat ile emzirme için hazır hale gelecektir. Anne sütü verebilmeniz için engel bir durum değildir.
İçe dönük, yası yada iri fark etmez, siz emzirmek istiyorsanız, sizin çözümler aşağıda …
Hamileliğiniz süresince göğüsler de bir değişim ve gelişim döneminden geçer. Meme ucunun durum değerlendirmesi hamilelik döneminde yapılması, emzirmeye hazırlık için önemlidir. Bir takım aparatları hastane çantanıza ekleyerek ayrıca uygulanacak teknikler ile, ilk emzirmede de başarıyı yakalayabilirsiniz.Aksi halde yassı, içe dönük ve iri meme uçları emzirme problemi olarak ortaya çıkabilir. Bebeği yeterli besleyememe, lohusalık hormonları ile dalgalanan yeni annelik döneminde annenin kendini yetersiz hissetme ve depresyona kadar giden tabloya sebep olabilir.
Düz meme uçları; gerçekten sadece “kısa köklü” dür. Bebeğiniz dokusuyla, tadıyla, kokusuyla ve göğsünüzün doğal konturunda bir meme ucunun genelde bulunduğu noktayı arayarak onları bulacaktır. Daha çıkıntılı hale gelmeleri için onları ovabilir ya da işaret parmağınızı kullanarak göğsünüzü alt içeriden yukarıya itip meme ucunuzun daha dışarıya itilmesine yardımcı olabilirsiniz ( buna “meme ucunu dürtme” denir)(le leche – Emzirme Sanatı).
Doktorunuza sorarak da bu ürünü kullanabilirsiniz.
Bu gibi durumlarda uygulanacak egzersizler de yardımcı olacaktır.
1.Germe egzersizleri
Hamileliğin son haftalarında da( bebeğin zamanında kabul edildiği 38.haftadan sonra) uygulayabileceğiniz bir tekniktir. Meme ucunu el ve işaret parmağınız ile kavrayın. Yanlardan içe doğru hafif bir ağrı duyana kadar ittirerek meme ucunuzu dışarıya çıkarmaya çalışın, birkaç saniye tutun ve bırakın. Meme başınızı parmaklarınız arasında yuvarlamayı da deneyebilirsiniz. Bu işlemi günde birkaç kez uygulayabilirsiniz. Bu işlem hafifçe uyararak yapmalı ve işlem esnasında kasılmalarınız olur ise son vermelisiniz( K.Kocatepe- Hafta Hafta Hamilelik).
Önemli not; Doğumu başlatan hormon olan oksitosin, göğüs ucu uyarılarında artıyor! Bu şekilde yapılacak meme başı uyarı uyarıları doğum dalgalarını başlatabilme endişesi yaşarsanız doğum sonrasında da bu işlemi yaparak emzirmeye başlayabilirsiniz.
2.Hoffman Tekniği
Her iki elinizin başparmaklarını meme ucunun kahverengi kısmını saatin üç ve dokuz hizasına getiriyormuş gibi yerleştirin ve birbirinden uzaklaştırarak meme ucunu gerin. Daha sonra aynı germe hareketini saat altı ve on iki hizasına getirerek yapın. Bu tekniği emzirme öncesi yapabileceğiniz özellikle günde birkaç kez uygulayarak etkili hale getirebilirsiniz.
Düz bir meme ucunuz var ve bebeğiniz de buna alışma sürecinde ise biberon ile beslemeden kaçınmak önemlidir. Süt akışı biberondan daha kolay olacağından bebeğin kolay olanı tercih etmesi söz konusu olabilir.
Bazı meme uçları da kısa değildir, meme “angorjman- memenin şişmesi” olduğunda öyle gibi görünebilirler. Gerekirse yardımcı teknikler de kullanılarak memenin boşaltılması gerekir.
İçe dönük meme uçlarında ise, meme ucu çıkıntılı değil içe gömülüdür. En basit yöntemi eliniz ile meme ucunu dışarıya çıkartıp, emzirmeyi denemektir. Normal de meme ucu düz iken hamilelik döneminde kendiliğinden düzelir. Düzelmedi mi, sıkıntı yok! Meme ucunu dışarıya çıkartmak için hazır aletler olduğu gibi kendi yardımcınızı da yapabilirsiniz.
Eczaneden ve ya kontrollerinizi yaptırdığınız yerden meme ucundan biraz büyük bir enjektör(şırınga) temin edebilirsiniz. İğnesini kabı ile birlikte ortadan uzaklaştırın, içindeki pistonu çıkartın ve tırtıklı bir bıçak ile iğne ucu tarafını kesip, pistonu kestiğiniz taraftan takın..ve işte yardımcı aparat hazır
Nasıl uygulanacak peki, aparatı meme ucuna yerleştirin ve pistonunu meme ucunuzu dışarıya çıkartacak kadar geriye çekiniz( rahatsızlık verecek kadar değil) emme hissini bir dakika kadar sürdürün. Bu esnada süt gelmeye başlar ise biraz daha geri çekin. Çıkartmak için ise, emmişi durdurmaya yetecek kadar pistonu bastırın, hemen göğsünüzü bebeğinize verin(bu esnada hafif bir müzik açmanız faydalı olacaktır hem emzirmeye hazırlık hem de o bir dakikalık bekleme süresinin algısını kısaltmak için).
Eğer bu yöntemi kullanmak istemezseniz manuel ya da elektrikli süt sağma pompalarını da emzirmeden kısa süre önce kullanabilirsiniz.Ayrıca bu aparatları da destek olarak kullanabilirsiniz.
Diğer taraftan meme ucunun bebeğin ağzından büyük olan durumlarda olabilir. Başlangıçta büyük gibi görünen meme ucuna bebeğinizin ağzı uyum gösterecek ve etkili emmeyi sağlayacaktır. Bu zamana kadar emme kanallarına tam olarak ulaşamadığı için yeterli süt alamayabilir, sadece emzirmek yeterli olmayabilir.
Bu durumda neler yapılabilir; Elle sağma yöntemi(Elle sağma tekniğini, Stanford Üniversitesi tarafından hazırlanan bu video size yardımcı olacaktır.) ya da pompa ile sütünüzü sağarak hem bebeğinizi besleyebilir hem de süt yapma refleksini uyararak süt miktarınızı arttırırsınız. Bebeğinizi emzirmeyi bırakmadan tabiî ki de…
Bebeğinizin de sizin de hedefi on ikiden vurmanız için tüyolar benden, uygulaması sizden…
Keyifle geçireceğiniz bir emzirme süreci dilerim..
Sevgiler, Ebe Pınar
Geb-be Hamile Danışmanlık Hizmetleri Kurucu