BlogGebbe Etkinlik

II. Kocaeli Üniversitesi Ebelik Sempozyumu; EBELER-ANNELER VE AİLELER; YAŞAMIN ORTAKLARI

Ebelik dünyanın en eski mesleklerinden biridir. Nerede bir hiyelogrif olsa doğum yapan kadın ve ona yardımcı olan ebe figürünü görürsünüz. Aynı zaman da kültürümüzde de çok önemli yere sahip ebeler, Osmanlı da hanedan doğumlarını bizzat yaptırmış ve o kadar önemli görülmüş ki varlığı mezarları bile hanedan ailesinin yanında olmuş. Cumhuriyet ilk yıllarında da sağlık sistemin en önemli uygulayıcı gurubundan olmuştur ebeler.
 FullSizeRender
Ülkemizde her 21- 28 Nisan Ebelik Haftası olarak her 5 Mayıs ise Dünya Ebeler Günü olarak kutlanmaktadır. Bu vesile ile Ebeliği güçlendirmeye katkı sunmak, sosyal alanda Ebelik Nabzını yükseltmek, motivasyonu arttırmak, multidisipliner alandan da yapabileceklerini gösterebilmek, kanıta dayalı bilgi ışığında güncellemeleri takip etmek için harika bir zaman dilimi bu tarihler. 
Bu özel etkinliklerden bir tanesi içinde de olmaktan gurur duyduğum 8 Mayıs II.Kocaeli Ebelik Sempozyumu ‘ydu.
Sempozyumun ana teması aynı zamanda 2017 ICM teması; ” EBELER-ANNELER VE AİLELER; YAŞAMIN ORTAKLARI”  olarak belirlenmiştir.
Adsız
Üniversitemiz Rektörü Prof.Dr.Saadettin Hülagü

Geniş bir katılımcı yelpazesi olan sempozyumda Kocaeli Üniversitesi Sn. Saadettin Hülagü, Başhekim Sn.Prof.Dr.Zafer Cantürk ve Kamu Hastaneler Birliği Genel Sekreteri Sn.Op.Dr.Şenol Ergüney konuşmalarıyla Ebelik mesleğine karşı farkındalıklı ve geleceğe yönelik uygulamalarda yapıcı konuşmaları ile iş birliği için her zaman hazır olduklarının güvencesini verdiler. Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Sn.Prof.Dr.Görkem Aksu ise Ebelik mesleğinin güçlenmesi için yaptıkları çalışmalara daha da hız vereceklerinden söz etti. Hemşirelik Hizmetleri Müdürü Sn.Gonca İlter de ebelik mesleğinin önemini vurgularken, böylesi özel bir günde bir araya gelmemize vesile olan düzenleme kurulunda olmanın verdiği mutluluğu bizlerle paylaştı.

Ebelik bölüm Başkanı Doç.Dr.Ayla Ergin
Ebelik bölüm Başkanı Doç.Dr.Ayla Ergin

Sempozyumun Açılış konuşmacılarından benim yüksek lisanstan biricik hocam aynı zamanda Ebelik Bölüm Başkanı Doç.Dr. Ayla Berkiten Ergin yaparken, dedi ki: ” Kralların bile giremediği o aile birimine ebeler girer.” Kamu hastaneler birliği ile birlikte yürütülen Ebeliği Güçlendirme Projesi’nden de bahseden Sn. Engin, gelecek program ve ulaşmak istedikleri hedefler ile ilgili salondaki konukları bilgilendirdi.

Doç.Dr.Fatma Deniz Sayıner
Doç.Dr.Fatma Deniz Sayıner

Eskişehir Üniversitesi Ebelik Bölüm Başkanı Doç.Dr. Fatma Deniz Sayiner “Ebelerin Güçlendirilmesi” konulu  etkili sunumu ile bizlerle olurken, ebelik tanımını yeniden yazmak için ilham oldu. Dedi ki: ” Neden ebeni diyerek kötü söz söylemeye çalışırlar? Çünkü kötü sözler ya anneni ya bacını diye başlar çünkü amaç can yakmaktır, onlar en değerlilerdir tıpkı en değerlisi olan ebesi gibi” Ebeliğin güçlendirilmesi ve karşılaşılan güçlükler açısından oldukça detaylı ve Ebeler Derneği Çatısında örgütlenmenin öneminden söz etti.

 
18319216_747261695435949_770452289063888996_oSağlık Bakanlığı Sağlık Araştırmaları Genel Müdürlüğü’nde görevli Sn. Uzm. Ebe Nesibe Uzel Yar “Ebelik Mevzuatı ve Uygulamaya Yansımaları” konulu konuşması ile mevzuatını anlayabileceğimiz dile çevirip- ebelik çerçevesini yazan yasaları öğrendik. Sn.Uzel: “İyi bir ebe iyi bir saha okuyucudur! İyi bir makale oyucusudur! İyi bir meslek uygulayıcısıdır” diyerek uzun yıllar farklı kurumlarda yaptığı ebelik macerasında ne kadar da özverili ve otonomi sahibi olarak çalıştıklarını vurguladı.
18301086_747262075435911_3058488442303030161_n
Öğleden sonra ki oturumlarda konuşmacı olarak aramızda olan Kocaeli Tıp Fakültesi Neonatoloji Bölümü öğretim üyesi Sn.Doç.Dr.Ayla Günlemez “Yeni Doğan Bağışıklama” konusunda güncel yeni doğan hastalıkları ve aşılarını, ulusal aşı takvimini dinleyicilere sunmuştur. Yoğun göç olan bir ülke olmamız sebebi ile bağışıklamanın daha da önemli olduğunu bir kez daha vurgulamıştır.
18301642_747262205435898_6316391383644449511_nPostpartum kanamalarda Ebenin Rolü ve Klinik Yaklaşımları” konulu oturumda Kocaeli tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Başkanı Prof.Dr.İzzet Yücesoy konuşması ile dinleyenlerin karşısındaydı. Anne ölüm sebepleri arasında birinci sırada olan kanamalarının fizyolojik seyrini anlatırken. Gebe takibinin- tedavisinin- müdahalesinin ne kadar önemli olduğu, gerekli transferinin nasıl ivedilik ve organize sağlanmasının anne-bebek sağlığı için ne kadar muti-disipliner bir iş olduğunu vurguladı.
Ebelik Lisans Öğrencilerinin yurt dışında ödül alan fotoğraflarının gösterimi ile devam eden sempozyumda, bu öğrencilere teşekkür belgesi verildi.
performans dramaİçinde bulunmaktan onur duyduğum Kocaeli Üniversitesi Sağlık Bilimleri Ebelik Yüksek Lisans Öğrencileri “Drama Performansı” ile tüm katılımcılara duygusal anlar yaşatırken- ebelik mesleğinin tanımlarını da ICM teması çerçevesinde genişlettik.performans drama2
Amaç Ebeliğe sanat katmak- toplumumuz içinde farklı sosyokültürel yapıdaki kadınların ebe ile iletişimlerindeki olumlu etkilerine dikkat çekmekti. Her hikaye performansı sergileyen yüksek lisans öğrenci tarafından kaleme alınmış olup- kendi imkanları ile provalarını almış ve sahnelemişlerdir. Her bir hikaye gerçeğin ta kendisiydi.
Salonun pür dikkat performansı dinlemesi- son oturum olmasına rağmen dolu dolu olması çalışmanın gördüğü değer açısından öğrencileri çok mutlu etti.
toplu son fotoOlumlu bir havada başlayıp- sıcacık etkileşimli bir halde biten sempozyum geri bildirimleri ile de yüz güldürmektedir.
II. Kocaeli Ebelik Sempozyumu Düzenleme Komitesine- Davetlilere- Değerli Hocalarımıza- Sevgili meslektaşlarıma ve kıymetli öğrencilere katılımları için çok teşekkür ederim.
Belirli günlerde anılmayan hayatın her anında var olan Ebeler için, iyi ki Ebeyim?
toplu 3
Sevgilerimle,
Pınar MALLI
Geb-be Hamile Danışmanlık Hizmetleri Kurucusu, Ebe
Active Birth ve HypnoBirthing Eğitimcisi

Pınar Mallı

Hamilelik sırdaşınız, doğuma hazırlık danışmanınız ve doğum sonrası destekçiniz Geb-be.com un Kurucusu.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu