Tuvalet alışkanlığı için hazır olduğumuzu nasıl anlarız?

İlk önce küçük bir açıklama ile başlamak isterim, bu bir yazı dizisi Önce burayı okumanızı öneririm
neden tuvalet eğitimi değil de tuvalet alışkanlığı diyorum:
- Eğitim daha katı çerçeveli geliyor. Belli bir Metod ile uygulanan sistematik bir şey gibi. Çokça yönlendirme içeren. Ama alışkanlık daha davranışa dayalı, sistematikten ziyade karşınızda ki çocuğu izleme- annelik içgüdüleri ve konu hakkında bilgilendirmeler ile desteklenen- çocuğun ihtiyacına- olgunluğuna göre şekillenen bir süreç gibi geliyor. Burada amaç sadece çişini kakasını söylesin- bezini bıraksın değil, rol model davranışlar ile desteklenip ömür boyu sürdüreceği tuvalet hijyeni- mahremiyeti- iletişimini ve kendi başıma yapabilirim öz güvenini kazandırmak olduğunu düşünüyorum. Bu süreç bir yarış değildir. Mutlaka şöyle mutlaka böyle diye bir yöntem olmadığını düşünüyorum.Şimdi bu yazıyı okurken, Önce çuvaldızı kendinize batırın ben anne olarak tuvalet alışkanlığı sürecine hazır mıyım?
- Tahammülünü kaf dağına çıkardın mı?
- Uykusuzluk levelini son canın kalana kadar geçmeye hazır mısın?
- Çişli günde- kakalı günde sakin kalacağına- derin nefesler alıp elinde ki bezi nazikçe yere bırakıp temizlemeye hazır mısın?
- Hergün çalışan çamaşır makinası belirli bir süre sonra Mozart 9. Senfonisi gibi gelecek üzülme,
- Çocuğunu diğer çocuklar ile karşılaştırmayacağına- bu eğitimde ne kadar zormuş diyip diğer anneleri korkutmayacağına söz veriyor musun?
- Tüm işlerine ara verip sadece gündemine tuvalet alışkanlığı kazandırmayı alabilecek misin?
- Ah bu iş bana göre değil- bağlıyorum bezi dediğiniz anda arayabileceğiniz motivasyon kumkuması kimseler var mı?
- Dışarıdan gelecek sosyal baskı cümleleri için de kulaklıklarınızı takın:) Bunlar neler mi işte burada yazdım!
Tuvalet alışkanlığı dediğim süreç çoğunun sadece bezi bırakması- sadece kaka- çişi söylemesinden çok öte… Doğru basamaklar ile başlayan tuvalet alışkanlığı bir ömür boyunca göstereceği tuvalet hijyeni- tuvalet iletişiminin temelidir.
Tabi burada olaya çok travmatik bakmadan, yapacağınız en iyi şeyin iyi gözlemlemek- sabır göstermek ve çoçuğunuzu iyi motive etmek olduğunu unutmayın?
Peki cücüklerin hazır olup olmadığını nasıl anlayacağım- ne zaman başlayacağım?
- Alt açma seanslarında geleceğe dair yapılacaklar içinde tuvalet yapmayı bile katabilirsiniz. “Benim oğlum/ kızım büyüyecek çişini kakasını tuvalete yapacak. Anne çişim geldi diyecek, koşa koşa WC’ye gideceğiz, o zaman bezi olmayacak”gibi gibi 🙂
- Alışkanlık kazandırmaya tuvalete ilgilisi olmaya başladığı anda başlayabilirsiniz. Siz tuvalete olduğunuzda sizi izlemesine izin verebilirsiniz. Nasıl temizlik yaptığınız- nerelere bastığınız ona ilginç gelebilir. Sifon sesi rahatsız edebilir. O esnada şarkılı türkülü bişeyler yapabilirsiniz. Erkek ise babasını izlemesine de fırsat verin.
- El yıkama- kıyafetlerini giyip çıkarma- basamak inip çıkma- klozet kapak kapatıp açma bile bu alışkanlığın içindedir.
- Kız ya da erkek oluşu bile çoçuğunuzun ne zaman sorusunun karşılığıdır.
- Cücüğünüzün ayı- motor gelişimi- biliş düzeyi en önemlisi ise mesane ve barsak kontrolünü geliştirene kadar bu süre değişkenlik gösteri. Bu alanın uzmanları bu yaş dilimini 2- 3 yaş olduğunu söyler.
- Daha erken de başlayabilirsiniz aşağıda ki sinyaller varsa:
- Onun bezinden duyduğu rahatsızlığı ifade etmesi( her çiş yaptığında çıkarmak istemesi), bazen de beden dili (çiş kaka yaparken odaklanmak- kızarmak) ya da sözcüklerle(ben yapacağım) ifade eder, tuvalet yapan aile bireylerinin yaptıkları ile ilgilenmesi, gün içinde ve sabah bez değişimlerinde kuru bezler annelere gelen mesajlardır.
- Çiş- kakanın ne olduğunu bilmesi, ne nereden çıkıyorun fark edilmesi, özellikle alt açma zamanlarında bunlar hakkında konuşmak.
- Çocuğunuz hazır olsa bile birde sosyal hayata bakmanızda fayda var, tatile çıkmak, bakıcı değişimi, hastalık, taşınma yeni gelen bir kardeş gibi durumlarda ise ertelemek faydalı gibi görünüyor.
Kısaca cücüğünüz kilot giymek istiyor- tuvalete gitmek istiyor- çiş/ kaka ayırt edebiliyorsa en ideal zamandır.
Tuvalet alışkanlığı için uygun mevsim var mı?
- Mevsim olarak yaz ayları tercih ediliyor ya kanaatim şu ki, sadece temizliği kolay olduğu için. Zira üst baş çiş içinde kalınca soğuk üşümesin derdi yok, halılar kaza kurşununa gitti ise yıka-kurut neredeyse aynı güne hazır- çamaşır desen her gün bir makina ohh yaz havası bir kaç saate kurur. Tabi yaz aylarında bahçe ortamı mesane kontrolünü sağlamak için idealdir.Hazır olan çocuk için ise yaz- kış farketmez.
Tuvalet alışkanlığı yazı dizisinin bu bölümü dilerim soru işaretlerinize cevap oldu, devamı da harekete geçirmek için taktikler olarak gelecek :))
Sevgilerle,
Gebbepinar
Pınar Hanımcım kızım Zeyno 23 aylık ve kendini fazlası ile ifade edebilen bir çocuk fakat konu tuvalete gelince ben tuvalete gitmiycem ben istemiyorum tepkileri alıyoruz bende zorlamiyorum hazır olduğunda söyleyecektir diyorum ama ne kadar doğru bilmiyorum oğlumda hiç karşılaşmadıgim bir durum sevgilerimle ?
Selamlar?
Mart 2015 doğumlu bir oğlum var. Yaklaşık 3 hafta önce bezin acıttığını söyledi ve ona güzel kilotlar aldık. Çiş olayında inanılmaz başarılı, geceleri kaçırma olayı olmuyor ve geldiğinde söylüyor tuvalete yapıyoruz. Kaka olayında da başarılıydı ancak son bir haftadır inatla altına yapıyor kakasını. Geçen hafta tatildeydik orda birgün kabız gibi oldu ve acıdığını söyledi. O günden beri hep acıyor diye bir korkusu var ancak kabızlık durumu kesinlikle Yok. Güzel hikayeler anlattım çiş kakayla ilgili, anne kaka oğlunu bekliyor diye o gün heveslendi tuvalete yaptı bebek kaka annesine kavuştu diye. Ama sanırım hikayenin gazı da geçti?
Yaptığında çok üzülüyor birdahaki yapmayacağım altıma diyor ama sonra yine korkup kaksını altına yapıyor.
Neler önerirsiniz bana?