Ebe Pınar Gözünden

Ten Tene Temas

Hamilelik serüveni; bebeğinizin anne rahmine düşmesiyle başlayıp doğumla devam eden ve bebeğin ilk üç ayına kadar sürer. Doğum mucizesi ise; sadece doğurabilmek değildir… Doğurtmak ise hiç değildir!!  Bu süreçler anne bebek bağlanması açısından bütüncül bi yaklaşıklaşım gerektirir.

Sağlıklı bağlanma; doğumdan sonra bebeğin gelişimi için olumlu ortam yaratmada anahtar bir kavramdır. Annenin bebeği ile kurduğu iletişim ve etkileşim ne kadar erken ve sağlıklı ise anne bebek bağlanması da o kadar kuvvetli gelişecektir(4).

Ten Tene Tamas; bebek doğar doğmaz ya da en kısa zamanda,annenin çıplak göğsüne bebeğinde çıplak olarak yüzükoyun yatırılmasıyla olur. (1) Bebeğin üzerine ısıtmış havlular koyulur, Annenin uyanık olması, ilaçlanmamış olması bebek ile göz göze temasın sağlanması açısından da önemlidir. Bebeğin ilk bakımı elbette yapılır sadece yeri değişir.(1) Yer annenin göğsüdür. Bebeğin ameliyathane örtülerine sarılarak annesinin yanağına dokundurmak ten tene temas değildir!

IMG_9209

Anne ve bebeğin sağlığı açısından herhangi bir sakınca yoksa; Doğar doğmaz daha kordonu bile kesilmeden bebeğin yeri annesinin göğsüdür. O göğüs ki bebeği ısıtır, kalp atış hızını ve nefesini sabitler(2) o göğüs ki kendisini güvende hissettirir, o göğüs ki doğumun ilk dakikalarında onu besler, o göğüs ki kokusu ile bebeğinizin daha az ağlamasını sağlar, o göğüs ki anne bebek bağlanmasının temel taşıdır…Anne bebek bağlanmasının vücut bulmuş hali ise; Ten Tene Temastır!!!

Ten Tene Temas bebeğiniz için öncelikli ihtiyaçtır! Hayata yumuşacık merhaba için bunu hak ediyor…

Anne, bebeği göğsüne konduğu gibi tüm dikkati orada olacağı için doğumun diğer süreçleri göz açıp kapayıncaya kadar geçer, lohusalik sendromunu önler(2).Bebeğin ilk dakikaları huzur ve sakinlik içinde olur. Dünya Sağlık Örgütü ve UNICEF’in “emzirmenin korunması, özendirilmesi ve desteklenmesi”nde doğum hizmetlerinin rolüne ilişkin önerileri kapsayan “başarılı emzirme ile ilgili 10 öneri”sine uyarak henüz doğmuşolan bebeğin doğumdan sonraki ilk yarım saat içinde anne ile ten-tene temas etmesi sağlanmalıdır. Böylece süt oluşumu artırılabilir(3).Süt inme refleksi uyarılmış olup süt gelmesi kolaylaşır. Süt geldiği için beslenmeye başlar bebeğin kan şekeri düşme riski elimine edebilmiş olup mamaya başlama gibi durum gelişmemiş olur. Emzirme olasılığını,süresini arttırır(2) ve yenidoğan sarılığı riski azalmış olur. Bebek zaten göğsünüzde olduğu için karışıklıkları/kaçırılmaları önlenmiş olur. Ayrıca; çalışanlar olarak iş verimliliği artar bebeğin başında beklemek yerine diğer bakım işlerine yoğunlaşırlar…

IMG_1828

Sevgili anne baba adayları doğuma hazırlık yaparken,  doktorunuz ile Ten Tene Teması konuşun, talep edin! Doğumdan odasına geçene kadar bebeğiniz annesinin koynunda kalsın, bebeğiniz ilk fotoğraf pozunu doktorun ellerinde değil annesinin koynunda versin, ilk muayenesi orada yapılsın, bebek bakım odalarında o bebek tanımadığı yerde bilmediği ellerde beklemesin, ağlamasın, yalnız kalmasın…

 

Sevgilerle, Pınar MALLI
Geb-be Hamile Danışmanlık Hizmetleri Kurucusu, Ebe, Aktif Doğum Eğitmeni

 

Kaynaklar: 1. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3979156/

2 .La Leche League International, Emzirme Sanatı, Gün Yayıncılık,2011 syf:73

3.Tunçel E.,Dündar C., Canbaz S., Pekşen Y.,”Bir üniversite hastanesine başvuran 0-24 aylık çocukların anne sütü ile beslenme durumlarının değerlendirilmesi.” C.Ü. Hemşirelik Yüksekokulu Dergisi 2006, 10 (1)

4. Güleşen A., Yıldız D.,Investıgatıon of Maternal-Infant Attachment In The Early Postpartum Perıod Wıth Evıdence Based Practıce” TAF Prev Med Bull.2013; 12(2): 177-182 doi: 10.5455/pmb.1-1336130426

 

 

Pınar Mallı

Hamilelik sırdaşınız, doğuma hazırlık danışmanınız ve doğum sonrası destekçiniz Geb-be.com un Kurucusu.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
kombi - kombi servisi ataşehir - istanbul seo uzmanı - modüler su deposu - grp modüler su deposu - web tasarım ajansı