Ebe Pınar Gözünden

sen neden yapmıyorsun?

Komşu Ayşe Teyze yapıyor, Arkadaşın Pelin iş çıkışı ya da öncesi çantasını kaptığı gibi gidiyor, Bakkal  Hayri Abi bile aksatmıyor, Doktorlar  Kalp sağlığınızı korumak için diyor, Şeker hastalığına bire bir diyor, Kemik ve İskelet sağlığınızı korumak için mutlaka diyor… Peki Hamilelikte neden olmasın?IMG_0944 (61)

Sen sen! Sana diyorum güzel göbişli… hamilelik hormonları sebebiyle yumuşayan eklem ve kasları güçlendirmek için, büyen karın ile değişen vücut durşunuza adapte olmak, keyifli ve fit bir hamilelik geçirmek , kabızlık ve varis oluşumunu engellemek, sırt ve bel ağrıları için , doğum süresini kısaltır ve kolaylaştırmak  ve annelik serüveninde fazla kilolara erken bay bay demek için beden tebiyesi kazanmak ,  “bugün kendin ve bebeğin için ne yaptın?” sorusunun en güzel cevabı olup ruhunuzu şifalandırmak için egzersiz yapmak önemlidir..

Kısaca amaç; esnek, gevşemiş ve formda kalabilmektir!

Egzersiz derken bu ağır bir marathon koşusu, nabzı uçuran bir spinning, adrenalini tavan yaptıran bir snowboard değil elbette ki…  Yürüyüş, Nefes ve Gevşeme!

Hamilelikte yapılacak en güvenli ve en sürdürülebilir egzersiz yürüyüştür. Bunun için illaki bir spor salonuna gitmeye ihtiyaç yoktur, ayrıca ekonomik yükü de yoktur!

Hamilelikte oturmayın!  Oturmak kan akımının yavaşlamasını ve özellikle ayaklardaki toplardamarlarda birikmesine, ödem varis gibi birçok probleme sebep olur!Özellikle oturarak yapılan bir iş yapıyorsanız, ev içerisinde bile olsanız; her saat başı beş-on dakika ara verip yürüyün.

Yürüyüşü sosyal hayatınıza  da katın! Daha çok merdiven çıkarak, hava güzel ise iki üç durak önceden inerek, arabanızı biraz daha uzağa park ederek.

Ve şimdi haydi Yürüyüşe!! 

nefes ve gevşeme için ise;  geb-be’ye 🙂

Dikkat edilmesi gereken bir kaç nokta var; şuraya tıklayarak da izleyebilirsiniz 🙂

image1 (27)Doktor onayı; Tabi hamilelik söz konusu olduğu için ilk durak doktorun muayenesi.  Yürüyüş, yapılacak egzersizler hamilelik açısından bir risk taşıyor mu? Onayı  almışsanız sakın “işte pazartesi gelsin başlarım, haftasonu eşim  illaki eşim ile olsun, bugün hiç keyfim yok” demeyin.

Serin kalın! Çok sıcak ve nemli havalarda yürüyüş yapmayın! Yüzün! Sıcak ve kapalı ortamlarda yapmayın. Sabah ya da akşam saatlerini tercih edin, gece yapılan yürüyüşler adrenalin hormonunun da salgılanmasından sizi uykusuz bırakabilir. Beden sıcaklığınız arttıkça vucüt serinletmek için daha çok kanı cildin serinlemesi için gönderirken ve bebeğe giden kan miktarı azalır. Bu nedenle aşırı sıcak günlerde ya da sıcak ve kalabalık oada da yürüyüş- egzersiz yapmayın.

Nerede yürüyüş? Hem bedene hem ruha en iyi gelen yürüyüş açıkhava da yapılan yürüyüştür. Deniz kenarı ya da orman, ya da park! Ya da kendinize yürüyüş için yarattığınız her hangi bir yol 🙂  spor salonu ya da evde ise, yürüyüş bandı tüm dikkat edilecek noktalar sağlandıktan sonra kullanılabilir.

Mutlaka bir şeyler atıştırın; Aç karınla yürüyüş olmaz! Aniden düşen kan şekeri, “kaş yaparken göz çıkarma sendromu” yaratabilir! Yarım saat- onbeş dakika önce hafif bişeyler atıştırmak ya da bir saat öncesinde normal öğününüzü tüketmeniz olabilir. Sıvı eksiğiniz olmaması için su içmeyi ihmal etmeyin!

Kıyafet seçimi; duruma uygun giyinmek! Yaz ise açık renk ve terletmeyen…  Kış ise; ince ince kat kat, hareket etmeyi engellemeyen, esnek ve teri emen kıyafetler seçmek önemlidir. Pamuklu iç çamaşırları idealdir. Ayaklarda ise numarası uygun, yürüyüş için dizayn edilmiş bir spor ayakkabı olması önemlidir. Aksi halde eklem yaralanmaları gibi durumlar ortaya çıkabilir.

Ne kadar sure yürüyüş; Daha öncesinde egzersiz yürüyüş geçmişiniz yok ise, haftada üç kez 15’er dakika ile başlayabilir sonrasında 30 dakikalık önce normal sonra tempolu yürüyüşlere geçiş yapabilirsiniz. Isınma hareketleri, ısınma turu çok önemlidir. Kollarınızı sallayarak yürüyün, dengenize yardımcı olur,  dik bir duruşunuz olur ve sırtınız ağırmaz!

Ikinci trimesterin sonlarına doğru artan yük miktarı sebebi ile yürüyüşün temposunu düşürün. Yürüyüş şekliniz bir penguen  gibi olabilir korkmayın:)

Düzenli yapıldığında etkisini gösterir, diğer türlüsü maksat muhabbet olsun da kalır! Düzensiz olduğunda her yürüyüş sonrası kas ve eklem ağrısı çekilir… IMG_1014

Kararında yapın; asla ve asla kendinizi yürüyüşte ya da egzersiz de tüketme noktasına getirmeyin. Hafiçe olan bir terleme ideal, ama ıslatan bir terleme size yavaşlamanız gerektiğini söyler. Aşırı yapılan egzersiz sorası vücutta  birikin kimyasal atıklar bebeğiniz için zararlıdır. Aşırı egzersiz kas ağrılarınızın olmasına ve incinmelerin olmasına sebep olur.

Durun!! beden işaretlerinizi iyi gözlemlemelisiniz. Baygınlık hissi- kalbin çok hızlı çarpması, Aşırı terleme, aniden kasıklara giren sancı olur,aşırı yorulursanız, soluk almada güçlük gibi  hemen yürüyüşü yavaşlatın, bırakın ve nefes egzersizlerinizi yaparak rahatlamaya çalışın… Kısa bir dinleme sizi rahatlatmıyorsa doktorunuzu arayınız.

Yürüyüş bittiğinde kendinizi capcanlı hissetmelisiniz, tükenmiş değil!

Sevgiler, gebbepınar

 

Pınar Mallı

Hamilelik sırdaşınız, doğuma hazırlık danışmanınız ve doğum sonrası destekçiniz Geb-be.com un Kurucusu.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu