Ebe Pınar Gözünden

hamile kalmadan önce yapılacaklar reçetesi!

hazır mısınÇocukluğundan bu yana hamile olmayı hayal eden , acabaları ile kafa karışıklığı yaşayan, artık zamanıdır diyen, hamile kalma planları yapan, şimdi değil ama ilerisi için araştırıyorum diyen  güzel bayan pek muhterem eşi; şimdi size okunması en kolay reçeteyi yazıyorum:) Hazır mısınız?

Artık bebek sahibi olmayı isteğinize göre şunu belirtmek isterim ki: Hamilelik bir hastalık değil hatta sağlıklı davranışlar kazanmanız,  hayatınızı düzene koymanız için bir fırsat hatta! Hayattan alınan keyfi arttırıcı etkiye sahip bir süreç.  Böyle geçirmek için de hayatın koşturmacası içinde unuttuğumuz ihmal ettiğimiz bir kaç minik adım atmak gerekiyor sadece.

ailece egzersiz

Haydi egzersize! tutun eşinizin de elinden, illaki spor merkezine yazılın, şu kadar kardiyo yapın şu kadar pilates yapın demiyorum ama hareket edin, günde yarım saat yürüyüş yapın! Zaten bi merkeze yazılmayı düşünüyordunuz  ama hep erteliyordunuz o zaman ilk iş yazılın:) Egzersizin vücutta yarattığı hem fiziksel hem ruhsal değişime inanamayacaksınız ayrıca hamilelik esnasında ve sonrasında oluşacak değişikliklerin üstesinden kolaylıkla gelirsiniz.

Doğal beslenin! Koruyucu maddeler , yapay tatlandırıcılar- aromalar içeren, gereksiz şeker deposu  olan paketlenmiş yiyecek ve içeceklerden uzak durun! Pazara çıkın, sunni havalandıran marketlerden avm’lerden ziyade soğuk da olsa (ki el ele verince eşiniz ile samanlık bile seyran oluyorsa) havanın temizi ciğerlerinize gidiyor hem de alın size yürüyüş hem de gelsin tazecik sebzeler  meyveler.

gestasyonel diebet1Tartı ile barışın! Haydi beden kitle endeksinizi hesaplayın. Kilonuzun çok ya da düşük olması hamile kalma şansınız üzerinde etkilidir. Düşük ya da yüksek kilo adet düzensizliğine sebep olup hamile kalma zamanınızı etkileyebilir. Hamilelikte meydana gelecek doğal değişimler şeker , yüksek tansiyon, nefes almada  güçlük  gibi hastalıklara dönüşebilir. Hamilelikte diyet olmaz bu nedenle hamilelik öncesi gitsin kilolar gelsin sağlık diyoruz.

 

Her güne bir Folik Asit!  Anne adayı olarak ise ekstra folik asitten zengin beslenmek önemli, çünkü bebeğin  omurilik deformitesini önler. Dünya Sağlık Örgütü alınması gereken folik asidi hamile kalmadan üç ay önceden hamileliğinizin 12.haftasına kadar günde 400mg folik asit  tableti önerir. Ayırca, yeşili bol sebzeler(semizotu),  yumurta, süt, yoğurt, et gibi besinlerde de bulunur.

Kafeinli içeceklerin günlük miktarlarını azaltarak, çayın demini açarak, asitli içecek reyonlarını es geçerek siparişlerinizde görmeyerek, alkol defterini kapatarak ve sigaranıza bay bay diyerek kendiniz ve bebeğiniz için kocaman bir adım atmış olacaksınız. Bu konuda baba adaylarının da aynı hassasiyeti göstemesi önemli zira bebeğiniz yarı yarıya ortak yapım 🙂  Alışkanlıklardan kurtulmak bahsedildiği kadar zor değildir hedefiniz sağlam olunca!

testlerHaydi doktor kontrollerine! Hem eşiniz hem siz, hamileliğin meyvesi ortak ne de olsa 🙂

Kadın Doğum masası hemen hemen her kadın için bir fobidir ve yılda bir kez bile olsa yapılması gerekli konrtollerden kaçış sebebiyken şimdi değil. Hamile kalmayı planladığınız tarihten en az üç ay önce geçirilmiş adetin hemen sonrası  yapılmalıdır.

Muayene de; kronik hastalık kalp, troid,anemi,böbrek,şeker gibi hastalıklar, kadın hastalıkları öz gerçmişiniz, yaptığınız doğumlar geçirilmiş hamilelikler sorgulanırken, rahminizin ve yumurtalıklarınızın durumuna bakılır. Hamilelikten korunma yönteminiz sorgulanır, spiral var ise çıkarılır, hap kullanımı var ise kesilir.

Hamileliğin oluşabilmesi için anne adayının olası yumurtlama günün hesaplanması önemlidir. Yumurtlama günün hesaplanması hamilelik şansa bırakılmaz.

Testler;

  • Tam kan sayımı, Kan grubu
  • Tam idrar tahlili
  • Açlık kan şekeri, karaciğer enzim – böbrek fonksiyon testleri
  • Hepatit B ve Hıv Virüsü
  • Kızamık , Kızamıkçık, Toksoplazma
  • TORCH (cinsel yolla bulaşan hastalıklar)

Üç ay önceden yapılacak testler, normal dışına sapan bir hastalıkta aşılama yapabilme imkanı vermektedir. Örneğin kızamıkçık, hamileliğin ilk üç ayında geçirilir ise bebekte ağır deformitelere sebep olur.

Baba adayının da, genel bi check-up ile  baba olmasını engeleyebilecek bi durumlar teşhis edilip, tedavisine başlanır. Çiftlerin kan gruplarını bilip kan grubu uyuşmazlığı açısından takip edilmesi önemlidir.Ayrıca mantar, uçuk veya cinsel yolla bulaşan hastalıklar var ise çiftler birlikte tedavi görüp sonrasında hamile kalabilir.

Evinizin kedisi! Eğer bir süredir kediniz var ise toksoplazmayla karşılaşmış ve bağışıklık kazanmışsınızdır.Ancak her ihtimale rağmen yapılan Toksoplazma testi ile sizin bağışıklı olup olmadığınıza bakılır.Eğer bağışıklı değilseniz almanız gerekli önemler var.

Saçlar! Hamileliğinizin özelllikle ilk üç ayı kimyasaldan uzak durmalıyız. Bu nedenle hamilelik öncesi kesim boya işlerinizi bitirmeniz. Eğer lazer epilasyon gibi uygulamaların planlanması da yapılabilir.

dişDişler! Dişleriniz de problemleriniz var ise, ağrılı yirmilikler, yenilenmesi gereken dolgular, çürüyen azılar gibi hemen çaresine bakmak için randevunuzu alın. Hamilelik süresince diş ve röntgen çekimi veya ilaç kullanımı sakıncalı olabilir. Ayrıca diş kontrollerinizi hamilelikte de yaptırmanız önemli.

Sigortanızı şeçin! Doğum teminatlı özel sağlık sigortası yüksek standartlarda tedavi ve bakım hizmetini daha uygun bir bütçe ile sahip olmanızı sağlar. Elbette bu  çiftlerin tamamen özel tasaruflarındadır. Özellikle belirtmek isterim  ki; özel sağlık sigortanız var ise doğumu da kapsar diye bir seçenek olmayabilir. Kontrol ediniz. yaptırmak istiyorsanız,  seçerken belirli kriterleriniz olsun:

  • Yaptırdıktan ne kadar süre sonra hamile kalabiliyorsunuz? bazı firmalar için bu bekleme süresi beş ay bazıları için bir yıl olabiliyor.
  • Doktorunuzu ve hastanenizi seçiniz, hangi sigorta firması ile yüzde anlaşması yüksek çalışıyor?
  • Doğar doğmaz bebeğinizin de sigortlanması ile ilgili çalışmaları var mı?
  • Sigorta temsilciniz ile iyice görüşerek sigorta kapsamına giren detayları iyice görüşünüz! (hamilelikte doktor muayeneleri, yapılan testler, ayaktan tedavi,yatarak tedavi anında sigortadan yaralanma durumunuz, erken doğum anında bebeğinizin sigortalanma durumu, doğum tercihleriniz konusunda size sundukları, doğum sonrası normalin dışında gelişen bir durumda yaklaşımları, ekstra bir police daha gerekli mi ve  ödeme planı)

hamile kalmadan önce yapılacaklar listesiBirbirinizle olun! Bal ayınızın devamı niteliğinde ki bu günleri neden bi çift kumru gibi geçirmeyesiniz ki… birlikte yapmak için ajandanıza kayıt ettiğiniz ama hayatı yavaşlatamadığınız için bekleyen bir çok aktivite planınız olduğuna eminim… hatta bunların başında telefonlarınızı internetinizi kapatıp tüm Pazarı sadece birbirinize ayırmak olabilir.

Liste gibi görünen şeyler içine girdiğinizde ve her bitirdiğiniz aşama sonrası inanılmaz keyifli hale getirecektir. Bu kadar planlı bir hamileliğe hazırlık sizi takıntılı yapmaz bilakis bilinçli bi hamilelik geçirmek ve ebeveynlik fikrine ısınmak için provadır.

 

 

Değişimle ve sağlıkla kalın,

Pınar MALLI

Geb-be Hamile Danışmanlık Hizmetleri Kurucusu, Ebe, Aktif Doğum Eğitmeni
 

 

 

Pınar Mallı

Hamilelik sırdaşınız, doğuma hazırlık danışmanınız ve doğum sonrası destekçiniz Geb-be.com un Kurucusu.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
kombi - kombi servisi ataşehir - istanbul seo uzmanı - modüler su deposu - grp modüler su deposu - web tasarım ajansı