Ebe Pınar Gözünden

Emzirme ile ilgili doğru bildiğimiz yanlışlar !

 emzirme tabloAslında emzirmenin faydaları konusunda bir yazı yazacaktım ama bugün aldığım bir mail beni şaşkına çevirdi, ” ne kadar emzirmeliyim?” diyordu bir takipçim 2,5 yaşında kızım ve ekliyordu komşusu  “Erkekleri çok emzirilmeli ki aslan gibi olsun, kızları da az emzirilmeli ki nefsi kurusun?” diye bir tez atmış ortaya..kanım çekildi..

Anne sütü almak her bebeğin hakkı, cinsiyet ayrıt etmeksizin ilk 6 ay sadece anne sütü, 2 yaşına kadar da ek gıdalarla desteklenerek anne sütü diyor uzmanlar ve şu ayda mutlaka kesmelisiniz diye net bir araştırma yok..Bebeğiniz ve siz bu konuda istekli oldukça, koşullar el verdikçe neden devam etmesin ki..

Bebeğin sadece emzirme ile yeterli su alamaması ve her emzirmeden sonra bebeğe su verilmesi. Oysa ki anne sütünün içeriği bebeğin gereksinimi olan her çeşit gıdayı içerir buna su da dahildir.

Bebeğimi bol bol emzirebilmek, kilo eksiği olmasın diye ne bulduysam yedim yedirildim, hamilelikte aldığım kiloların üzerine bir de bunlar eklendi, emzirdiğim için diyet de yapamıyorum. Bedenimden hiç hoşlanmıyorum. Ne kadar tanıdık geldi değil mi? Oysa ki, hamilelikte de emzirme döneminde de dengeli beslenmek önemlidir, arada kendimizi  ödüllendirebilirsiniz:) Emzirmenin en faydalı taraflarından bi tanesi vücudun doğum öncesi haline gelmesine, toparlanmasına yardımcı olmaktır, desteklemek için ise diyet yerine egzersiz yapılabilir, bol bol tatlı yerine meyve, şerbetler yerine su içilmesi daha faydalı olacaktır.

Bebeğin ilk beslenmesi için 3 ezan geçmesinin beklenmesi gibi bir inanış da mevcut, anne sütü gibi mucizevi bir gıdadan bebeğiniz neden mahrum kalsın ki, bebeğinizi doğduktan ilk yarım saat içerisinde sonrasında da 2-3 saatte bir emzirmeniz  önemlidir, uzun süre aç kalması durumunda  kan şekerinin düşmesi ve buna bağlı beyin hasarı ve ileride görme problemleri oluşabilir..

H. E.Murkoff da “ Bebeğinizin İlk Yılında Sizi Neler Bekler” kitabında da bu konuya yer verilmiş, bende yorumlarımla ile konuyu genişleterek sizlere sunuyorum…

breastfeeding

  • Emzirmek Zordur:

 Gerçek; “Göğüsleriniz biberondan farkı olarak, bebeğiniz hazır olduğu her zaman hazırdır.Plaja giderken onları yanınıza alıp almadığınızı düşünmez ve sıcak güneşin altında sütün bozulmasından endişe duymazsınız..”

Göğüsleriniz emzirmek için programlanmıştır, elektrik ile çalışmaz, sizin beden enerjiniz ve emzirme isteğiniz onun güç kaynağıdır. Sizin başlat ya da bitir düğmesine basmanıza gerek yoktur..

Emzirmenin kolay olduğunu ek gıdaya başlayınca anlayacaksınız :)

  • Küçük memeleriniz var ise ya da meme başınız düz ise emziremezsiniz;

 Gerçek; “ Dış görünüş, hiçbir şekilde süt yapımını ya da annenin süt verme yeteneğini etkilemez. Tüm göğüsler ve meme başları ne büyüklükte ve şekilde olursa olsun, aç bir bebeği tatmin edebilir.”

Göğüsün büyüklüğü değil süt dokusu önemlidir. İçe dönük göğüs uçlarının uyarılması için emzirme öncesi hazırlık yaprak, ayrıca silikon meme uçları kullanılarak emzirme başarı ile sürdürülebilir.

  • Emzirmek sizi kısıtlar:

 Gerçek; “Emzirmenin, zamanlarının çoğunu bebekleri ile geçirmek isteyen anneler için daha uygun olduğu bir gerçektir. Bebekle dışarıya çıkma zamanı geldiğinde ise, nereye gideceği ya da ne kadar kalacağı bir sorun oluşturmadan yanında bol miktarda yiyecek bulunan ve emziren anne çok daha özgürdür.”

Emzirme mahremiyeti önemlidir elbette, ancak emzirmeye yardımcı örtüleri her yerde rahatça kullanabilirsiniz, artık hemen hemen her yerde emzirme odası da bulunmaktadır..

Ayrıca, emzirme sonrasında fazla sütünüzü de sağarak biriktirebilirsiniz. Dışarıya çıktığınız da size çok yardımcı olacaktır.

En güzel olan ise, toplumumuzda emziren annenin yeri her zaman ayrıdır ve önceliklidir. Emzirmeniz için çevrenizdeki herkes size bu konuda yardımcı olacaktır.

  • Emzirmek göğüslerinize zarar verir:

 Gerçek; “ Emzirmek göğüslerinizin şekil ve büyüklüğü üzerinde kalıcı bir etki oluşturmaz. Birçok insan bu gerçeğe şaşırmaktadır. Genetik faktörler, yaş, göğüslerinizi yetersiz desteklemek ( sutyensiz dolaşmak) ya da gebelik sırasında aldığınız fazla kilolar nedeniyle, çocuk sahibi olduktan sonra göğüsleriniz eskisinden daha gevşek olabilir. Fakat bu konuda emzirmek suçlanmamalıdır.”

Gebelikte düzenli kilo alımı, büyüyen göğüslere uygun ve destekleyici sutyen seçimi ve doğum sonrası yapılacak egzersizler bu konudaki şikâyetlerin azalmasına büyük ölçüde fayda sağlayacaktır.

  • Emzirmek babayı dışlar:

Gerçek; “ Bebeğinin bakımına katılmak isteyen bir baba, bunun için birçok fırsat yaratabilir- yıkamak, altını değiştirmek, tutmak, sallamak, oyun oynamak ve katı gıdalara geçildikten sonra trenleri tünele göndermek.”

Emzirme anı sadece anne ve bebeğe özel olduğu gibi, eşinde başucunda huzurlu ve minnettar bakışlarla izlemesi bile anın tadını çıkarmak açısından önemlidir. Böyle zamanlarda mutluluktan göğüslerinizden sütler fışkırabilir dikkat :)

Aslında bu konuda da Toplum Bilimci (!) Teyzeler, Komşular, Akrabaların söylemlerinden kafanızda soru işaretleri bırakıyorsa, sizi üzüyorsa biraz uzaklaşmak gerekiyor..Bu deneyimi yaşayan sizsiniz..Rahat olun bırakın bedeniniz sizi yönlendirsin..

Sevgiler, Pinar

Pınar Mallı

Hamilelik sırdaşınız, doğuma hazırlık danışmanınız ve doğum sonrası destekçiniz Geb-be.com un Kurucusu.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
kombi - kombi servisi ataşehir - istanbul seo uzmanı - modüler su deposu - grp modüler su deposu - web tasarım ajansı