Gebbe Etkinlik

Ebe Pınar Bebek Konferansı’n da!

6U6A3464_2Sizlere geçtiğimiz ay içinde düzenlenen öncesinde ve anında bir sürü paylaşım yaptığım Bebek Konferansı’ndan bahsetmek istiyorum. Hem katılımcı olarak alanında uzman bir çok uzmandan edindiğim bilgiler hem de benim konuşmacı olarak aktardığım konu açısından en çok da proje annesi Şebnem Hanım’ın bir hayalinin hayata geçmesi açsından önemliydi.

Bebek KonferansıIMG_6706 hamilelikten bebeğin iki yaşına kadar geçen süreçte ki ilk 1000 günün önemine dikkat çekmek için alanında ilk kez düzenlenendi. Anneler-babalar, anne-bebek konusunda yazan blogger’lar, anne-bebek dostu vizyonu ile çalışan markaları ve canlı yayını ile dünyanın dört bir yanından ekranları başında izleyen katılımcılar ile rengarenk ve dolu dolu geçti.

Hayaller Fabrikası’nın sosyal sorumluluk projesi kapsamında böyle bir organizasyonu üstlenmesi ve Sn.Şebnem Çavuşoğlu ve ekibinin özverili çalışması ile ortaya hem bilgi hem etkileşim olarak tatmin edici bir konferans çıktı. Geleceğin Ayak İzleri ödülleri ile anne-bebek üzerine yapılan çalışmaların ödüllendirilmesi ise çok naif bir düşünceydi.

6U6A3106

Konferans’ın konuşmacıları da çok kıymetliydi.  Benim heyecanım, röportaj, gelen Ebe Pınar sever anneler ile sohbet derken dinleyebildiğim konuşmalardan notlarımı sizinle paylaşacağım.

6U6A3438_2Ama ilk olarak kendime bir torpil geçip kendimden bahsedeceğim. Bıkmadan usanmadan anlatacağım bir konu “ten tene temas”. Günümüzde de yeni yeni uygulanmaya başlayan ten tene temas hakkında farkındalık yaratmak için harika bir ortamdı. Peki nedir bu ten tene temas derseniz şu yazımı okumanızı öneririm. Sunumundan en önemli paylaşmak istediğim şey; “sezaryen doğum ten tene temas için engel bir durum değildir”.  Ancak en doğalının normal doğum olduğunu da unutmayınız. Anlatırken bir anne vardı ki göz göze geldiğim gözleri dolu dolu olan, benim de sesimin boğulmasına ve ne kadar doğru bir şeyi anlattığıma bir daha emin olduğum. O kadın Blogcuanne’ydi. Yeri ben de apayrı olan bir kadın var ki o da Ayşe Öner. Mesleğimi icra etmeye başladığımdan beri hatta öğrencilik hayatımda bile kendisini rol modelim oldu. Şimdi ise arkadaşım, oğlumun Ayşe Hemşiresi benim Ayşe’m Ayşe’m!  Sunum başlamadan önce beni sahneye öyle bir davet edişi vardı ki Şebnem Hanım’ın dizlerimin bağı çözüldü. Onur duydum. Kısa bir videosunu buradan izleyebilirsiniz.

Bebek Konferansından bana kalan en özel anlardan biri ise Ailemizle Tv’den Sevgili Berna Serdarlı ile yaptığım röportajdı. İzlemek için burayı tıklayabilirsiniz. Heyecanımı aldı 🙂

Sunumlarda mı neler oldu?

6U6A3479_2Prenatal(gebelik) döneminin bebeğin İlk 1000 gün’e etkilerini sunumunu yapan Dr. Birgül Karakoç’tan aldığım notları sizinle paylaşarak başlayacağım notlarıma 🙂

  • Hamilelik döneminde yapılan egzersizlerin önemli olduğunu vurgularken, kalp atım hızının 120atım\dk üzerine çıkaracak uzun süreli egzersizlerin önerilmez dedi ama yüzme ve yürüyüşün uygun olduğunu söyledi. Yasaklı sporlar ise: kayak, su kayağı, tüm temas ve rekabet sporları, yüksek irtifada yapılan egzersizler, binicilik, dağ bisikleti, kürek.
  • Normal doğumda bebeğin doğum yolundan geçerken anneden mikrogenomları alır . mikrogenomu alan bebeğin bağışıklık sistemin daha güçlü olduğunu söylüyor. Mikrogenom: vücutta bulununan hakim mikroplardır.

Kadıköy Şifa Hastanesinden Yenidoğan Sorumlu Hemşiresi Arzu Kamas tarafından anlatılan “yeni doğan bakım ünitesinde aile destekli yaklaşım başlıklı sunumunda ise;

“Yenidoğan yoğun bakımda karşılaşın sorunlardan bahsederken en sık görülenin gelişimsel problemdir dedi. Bunların üstesinden gelirken ise, bakım programlarının oluşturulmasının öneminden bahseti. Ailenin bakıma katılmasını kanguru bakımı ile sağladıklarından bahsetti. Gelişimsel bakım uygulamalarından biri olan kanguru bakımı; yoğun bakıma alınan annenin üzerinde önlükle alınmasına rağmen, kanguru bakımında esas çıplak ten tene temastır. O nedenle; önü açık bir gömlek giydirilir. Anne bebeğinin yanında rahat bir koltuğa oturtulur. Bebeğin üzerinde ise sadece bezi olur. Bebeğin yüzü annenin göğsüne dönük, dik olarak şekilde yatırılır. Bebeğin üstü battaniye ile örtülür. İlk etapta 30 dk. Bebeğin tolerasyonuna göre Toplamda bir buçuk saate kadar bu şekilde kalmaları sağlanır.6U6A3167

Kanguru Bakımının faydaları nelerdir? Pramatüreliğe bağlı olarak gelişen apne(solunum durması) daha az yaşanıyor. Kalp atınlarında da az yavaşlama, daha az hastane enfeksiyonlarına bulaşma daha az, solunumun yolu hastalıklarının daha az görüldüğü ve kilo alımlarının daha iyi olduğu görülmüş Uzun vadede ise; daha iyi bilişsel gelişim gösterdiği,stres düzeylerinin daha düşük olduğu,ağrı yanıtlarının azaldığı,daha normal gelişme gösterdiği ve motor gelişimine etkilerini olmulu olduğu görülmüş. Ayrıca emzirme konusnda pozitif etki göstermektedir. Emzirme süresi uzuyor. Günlük 50 dk yapılan kanguru bakımı önemlidir.”

Kadıköy Şifa Sağlık Grubu’ ndan Pediatri alanında Prof.Dr.İlknur Kılıç “Hayatın ilk 1000 gününde annelerin en sık sorduğu sorular” başlığı altında sunumu boyunca her annenin kulağına küpe harika hap bilgiler verdi. Not alabildiklerimden bazıları; doğumdan hemen sonra annelerin en sık sorduğu soruların en başında sütüm yetiyor mu yetmiyor mu sorusu; “bebekler doğduktan sonra ilk beş günde %5-10 arasında kilo kaybı olabilir. Sonrasında vücut ağırlığı günde 25-30 gr artar ve 10.günde doğum ağırlığına ulaşmalı” diyor. KUSMA: 3 ay altındaki bebeklerin % 80’i günde en az bir kes kusar. Sebebi fazla beslenme, gazını çıkarmadan uyuta, GER ‘dir” diyor. HIÇKIRIK; beslenme sonrasında midenin şişmesi ya da gaz sebebi ile diyafragmaya baskı yapması hıçkırık refleksi tetiklenir. Geçirmek için yeniden emzirmek önerilir. Limonlu su ise mide asidetisini arttıracağı için ilk aylarda önerilmez.

6U6A3281_2

İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Hastalıkları Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof.Dr.Nuran Salman’dan aşıları dinledim. Benim için çok önemli bir konu. Aşıların önemi de Dünya Sağlık Örgütü tarafından da çok önemsenir. Aşıların faydaları; Aşılar birçok hastalıktan kişiyi korur. Aşı bireyi koruduğu gibi daha çok toplumu korur. Etkinliği yüksek ama yan etkisi bir antibiyotikten da azdır diyor. Aşılar daha uzun süre hatta hayat boyu kişiyi korur diyor. Maddi olarak uygundur.

Rota virüs aşısı; rota ishalinde ağır ciddi bir enfeksiyon hastaneye yatış gerektiyor. Beş yaşına kadar çocukların %95’i rota geçirir diyor. Geçirmeyen %5 i de ileriki yaşlarda geçirir diyor. Sıklığı çok yüksek. O nedenle aşının yapılmasını öneriyor.

Sevgili Ender Saraç da annelere harika öneriler sundu bebeklerini beslemek adına hatta şekersiz, beyaz un ve tuz olamadan hazırlayabilecekleri önerilerin olduğu kitabının içeriğinden de bahsetti. Her evde sıklıkla tüketilen ek gıdaya başlayan her bebenin baş yiyeceği yumurta için de şöyle dedi;” sülfür oluşumunu engellemek için yumurtayı aşırı pişirmeyin, rafadan dediğimiz o kıvamda verin”. İlk altı ay sadece anne sütü vurgusu yaparak ek gıda dönemine geldiklerinde hazırlanacak öğünlerde: Anne sütü tamam ama devam sütü ile mama hazırlama fikri bana çok hoş gelmedi. Devam sütü veren anneleri tenzih ediyorum bebeği için orası çok özel bir alan saygı duyuyorum. Emzirme desteği için elimden geleni de yapmaya çalışıyorum.

Yaşam Bankası’ndan Serdar Burku ise; Doğum anında alınıp saklanan kordon kanı hakkında şunları söyledi; “Kordon kanı ve kordon dokusu alım işlemi cerrahi bir işlem olmadığı olmayıp, anneye ve bebeğe herhangi bir acı ya da zarar vermez.” Benim de yakından ilgilendiğim bir konu olan kordon kanı saklanması hakkında daha ayrıntı bilgi için web saylarını ziyaret edebilirisiniz.6U6A3467

 

 

Benim için en ilginç ve en keyifli anlardan biri ise; Sanem Oktar moderatörlüğünde; İş dünyasında İlk 1000 gün ile çalışan işinin sahibi, kariyer basamaklarını annelikleri ile çıkmış annelerin paneliydi. Hepsi tüm samimiyetleri ile anneliklerini, anne olarak iş hayatında ki zorlukları anlattılar. Vurguladıkları konu çok önemliydi. Kadın İstihdamı!!!

Geleceğin ayak izleri ödül töreni ise izlemeye değerdi. Emek önemli karşılığını görmesi ise çok kıymetli! 6U6A3558

Size daha nice nice yazmak isterim ama gözlerinize de yazık :)şaka şaka diğer hatları ile konferansı merak ediyorsanız;

Blogcu anne Elif Doğan’ın Konferans notlarını buradan

Bebek Konferansı’na ait tüm sunum kayıtları ve röportajlar için burayı tıklayabilirsiniz.

 

Seneye (inşallah) Bebek Konferansı’n da görüşmek üzere 🙂

 

Sevgilerimle,

 

Pınar MALLI

Geb-be Hamile Danışmanlık Hizmetleri Kurucusu,Ebe

HypnoBirthing ve Active Doğum Eğitimcisi

Pınar Mallı

Hamilelik sırdaşınız, doğuma hazırlık danışmanınız ve doğum sonrası destekçiniz Geb-be.com un Kurucusu.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
kombi - kombi servisi ataşehir - istanbul seo uzmanı - modüler su deposu - grp modüler su deposu - web tasarım ajansı