doğum tercihleri

Böyle bir terimle yeni karşılaşıyor olabilirsiniz ya da doğuma hazırlık kurslarına katılmış, doğuma hazırlık hakkında asıl olan doğum hakkında kitaplar okumuşsanız bu listelere denk gelmiş olabilirsiniz. Kısaca açıklamak isterim ki;
Yurtdışında her ne kadar “Birth Plan” kullanılsa da bana doğum planı demek çok doğru gelmiyor. “Hayat: siz planlar yaparken aslında yaşdıklarınızdır” diye bir cümle gelir aklıma ve katıldığım doğumlarda da tecrübe ettiklerim bu listenin adının “Plan” değil de “tercih” olması doğrultusundadır. Doğumun olacağı zamanı bile kestiremezken, doğumunuz hakkında net cümlelerden kaçınmak önemlidir. Doğum sonrasında da tatminsizliklerin yaşanmaması için kullanılan cümlelerin önemi büyük.
Doğum tercihleri; tüm hamilelik serüveni boyunca duyduğumuz Normal mi? Sezaryen mi? demek hiç değil!!! Bebeğinize kavuşma hayali içinde gerçekleştimek istediğiniz doğumun ayrıntıları, sizin ve eşinizin öncelikleri… Odağında bebeğiniz olan, siz olan, eşiniz olan ve doğum ekibi tarafından desteklenen doğumunuzun gerçekleşmesini umduğunuz şekli ile yazıya dökülmüş hali. Doktorunuza kendinizi daha iyi ifade edebilmek için de iyi bir yöntem. Doğumunuz ile ilgili olmazsa olmazlarınız değilBu tercihlerim yerine getirilmezse doğurmuyorum diyebilme şansınız da yok 🙂 Liste kesinliklik belirtmez tercih belirtir. Ayrıca siz daha doğuma gitmeden önce doğum ekibiniz sizi tanımış olur.
Tabi bu listeyi hazırlayabilmek için doğumun ne olup ne olmadığı hakkında bilgi sahibi olmak, doğumunuza hazırlanmak, öncelikleriniz, doğumu nerede yapacağınız ve yapacağınız yerin özelliklerini bilmek önemli. Bu nedenle doğum tercihleri listeniz size özeldir. Kişiye özeldir. Hazırlanması konusunda ebeniz/doğum destekçiniz size yardımcı olacaklardır.
2.Trimestr biterken doğum tercihlerinizle ilgili doktorunuz ile konuşabilirsiniz. Anlaşamadığınız noktalarda B planlarını devreye sokmak için zamana ihtiyacınız var. Belki bu size hastane ya da doktorunuzu yeniden değerlendirmenize de sebep olacağı için erken dönem paylaşılması önemlidir.
Bu listeyi çoğaltıp, Doğum doktorunuza, Doğumhanede görevli sağlık personeline, Çocuk doktorunuza ve bebek hemşiresine verebilirsiniz. Bu listeyi verirken ki; davranış ve konuşma şekli de çok önemlidir.
Ne derler; Olduğu “kadar”, olmadığı “kader”!
Benim geb-be annesi ve babası için hazırladığım bir liste aşağıda ki gibidir.
Sevgili Doktorum … ve Değerli Doğum Ekibim;
Bu doğum benim ilk doğumum olacak ve doğumum ile ilgili gerçekçi beklentilerim var. Doğumumu sakin, gevşemiş ve olabildiğince az müdahaleli olması için gebeliğim boyunca doğum destekçim ile doğumuma hazırlanıyoruz. Sizin ve ekibinizin de, bizim hatırlanmaya değer, rahat ve en tatmin edici doğumu gerçekleştirme arzumuza yardımcı olmak için elinizden geleni yapacağınıza gerçekten inanıyoruz.
Aşağıda belirteceğim tercihlerim kesin yargılarım olmadığı gibi, doğum sürecinin değişen haline göre şekillendirebileceğimizin farkındayız. Önerilen bütün işlemler, doğum süreci değerlendirildiğinde sürecin ilerleyişi ve olası her durum için net açıklamalar duymayı arzu ediyoruz. Tıbbı aciliyet oluşturan bir durum ortaya çıkar ise, tüm açıklığı ile bizimle rahatla konuşabileceğinizi ve net bir açıklama sonrası tam bir iş birliği göstereceğimizden emin olabilirsiniz.
Bu formu doğuma birlikte gireceğimiz ekibiniz ile de paylaşmanızı rica ediyorum.
Çıkmış olduğumuz bu heyecanlı ve mucizevi yolda hem gebelik hem de doğumdaki Desteğiniz ve anlayışınız için minnettarız
………
İmza:
Doğum eylemi öncesi;
- Doğum sürecinin kendiliğinden başlamasını tercih ediyor, süreci başlatmak için amniyotik kesenin açılması ya da sunni sancı’dan önce doğal alternatif yolları denemek istiyorum.
- Lavman uygulamasını arzu etmiyorum.
- Doğuma hazırlık eğitimini eşim ile birlikte aldık. Ebemin de eşimin de doğum öncesi, sırasında ve sonrasında yanımda olmalarını arzu ediyorum.
- Sakin ve huzurlu bir ortam yaratmak için odamda kısık sesli, rahatlatıcı müzik dinlemeyi planlıyor, gerek duyduğumda odadaki ışıkları kısabilmek istiyorum.
- Doğum salonunda ki travay odasına olabildiğince geç alınmayı arzu ediyorum.
- Doğum topumun (pilates topu) hep yanımda olmasını arzu ediyorum.
- Vajinal muayenelerimin minimumda tutulmasını arzu ediyorum.
- NST ile takip edilmenin gerekmesi halinde monitöre sürekli bağlı kalmak yerine aralıklarla bağlanmayı tercih ediyorum.
- Personelin sadece gerektikçe odamda bulunmasını rica ediyorum.
- Doğum sürecinde mide bulantılarım olana kadar en azından gerekli enerji ihtiyacım için hafif şeyler atıştırmayı ve içebilmeyi istiyorum.
Doğum eylemi sırasında:
- Doğum sırasında sadece gerekli personelin odada bulunmasını rica ediyor, orada olması şart olmayan hiçbir görevlinin katılmamasını arzu ediyorum. Kullandıkları dilin nazik olmasını arzu ediyorum.
- Doğumu kendimi rahat hissetiğim pozisyonda gerçekleştirmeyi(çömelerek, dizlerimin üzerinde vb.) Doğum masasına mümkün olduğunca geç alınmak istiyorum.
- Bebeği itme safhasının gebelik döneminde çalıştığımız nefes egzersizleri ile doğum koçum ve doktorumun telkinleriyle yönlendirilmesi gerektiğine inanıyorum. Ancak, açılma tamamlanmış olsa bile -bebeğim için bir tehlike söz konusu değilse- itme hissim gelene kadar bekleme seçeneğimin de olmasını istiyorum.
- Bebeğimin çıkma aşamasında kargaşadan uzak, tepe ışığının olmadığı, sakin bir ortama merhaba demesini arzu ediyorum.
- Bebeğimin sağlığı açısından muhakkak gerekmediği sürece epizyotomi yapılmasını kesinlikle tercih etmiyorum.
Doğum eylemi sonrasında:
- Bebeğimin “Ten Tene Temas” ımızın sağlanması için doğar doğmaz kucağıma verilmesini istiyor, mümkünse ilk tıbbi muayenesinin bebeğim kucağımdayken yapılmasını istiyorum.
- Göbek kordonun kesilmeden önce oradaki kan dolaşımının/atımın bitmiş olmasını tercih ediyoruz.
- Bebeğime yalnızca anne sütü vermeyi planlıyor ve doğar doğmaz emzirmeyi istiyorum.
- Tıbbi bir gereksinim olmaması halinde bebeğime hastanede geçirdiği süre boyunca herhangi bir sıvı (mama, şekerli su ve sade su da dâhil olmak üzere) verilmesini istemiyorum.
- Yine hastanede geçirdiğimiz süre boyunca bebeğe emzik verilmesini istemiyorum.
- Doğumun hemen ertesinde bebeğimize tıbbi müdahale gerekmesi halinde eşimin de onun yanında olmasını istiyoruz
- Her hangi bir sebep ile bebeğimizin yoğun bakıma sevki gerekli olur ise, tarafımıza bunun nedenlerini açıkça ifade edilmesini arzu ediyoruz
Acil ve kaçınılmaz nedenlerden ötürü sezaryen gerekmesi halinde:
- Eşimin de katılmasını ve tüm süreç boyunca uyanık olmak istediğimden Epidural/Spinal Analjezi ile Sezaryen olmak istiyorum.
- Bebeğimin “Ten Tene Temas” ımızın sağlanması için doğar doğmaz kucağıma verilmesini istiyor, ellerimi istediğim zaman açmayı ve rahatla bebeğimi kucaklamayı arzu ediyorum.
- Eğer ki operasyon boyunca göğsümde kalamayacak ise bebek odasından ziyade babasının kollarında olmasını tercih ederim.
- Yukarıda belirttiğim, anne-bebek yakınlaşması açısından mümkün olan tüm işlemlerin uygulanmasını rica ediyorum.
İlginiz için Teşekkürler…
Maddeler eklenebilir- çıkartılabilir. Dediğim gibi; bu sizin hayal ettiğiniz doğumunuz ve sizin olmasını arzu ettiğiniz doğumun tercihleri!
Sevgilerle, Pınar MALLI
Geb-be Hamile Danışmanlık Hizmetleri Kurucusu, Ebe, HypnoBirthing® ve Aktif Doğum Eğitmeni
Doğum tercihlerinizi ne kadar güzel sıralamışsınız. Bayıldım. Peki bunları her hastaneye kabul ettirebiliyor muyuz acaba? Doktoruma böyle bir liste gösterirsem garip karşılar mı diye düşündüm okuyunca.
Pinar hanim harika bir form bu.tam hayal ettigim dogum iste bu.bunlari uygulatmak icin yasal bir hasta hakki maddesi var mi merak ediyorum.tepkiyle karsilasmaktan endiseliyim.dr sen misin ben mi tavrindan korkuyorum.ve doguma girerken bize bir sey imzalatiyorlar mi bilginiz var mi bunu sormak istiyorum.sevgiler.