GebbePınar 'ın Annelik Hali

Çocukla araçiçi seyahat güvenliği

Araç içi güvenlik, kadere bırakılmayacak kadar önemli! Biz yetişkinler kendimiz için; trafik kurallarına uyup, emniyet kemerlerimizi takıp, uykusuz trafiğe çıkmayarak önlemimizi almış oluyorken. Araba da bizimle birlikte seyahat eden çocuklarımızın da güvenlik sorumluluğunu almalıyız.

Olması gerekenler yukarıda yazdıklarım peki ya gerçekler; hareket halinde arabanın ön koltuğunda annesinin kucağında olan bebekler, hareket halinde önde oturan birileri olmasına rağmen arka cam sonuna kadar açık camdan başını sarkıtan-ellerini uzatan çocuklar, arkada ön koltuklara tutunarak ortada ayakta duran çocuklar, babasının kucağında -hareket halinde ki araçta- direksiyon tutan çocuklar-bebekler, arka koltukta boylu boyunca yatan ya da sunrooflardan çıkan çocuklar! Daha sizin de şahit olduğunuz eskiden normal gibi olan ama trafik bilinci arttıkça, araç içi çocuk güvenliğinin önemi anlaşıldıkça içinizi acıtan niceleri… Bu durumlara ister cahilce, ister sorumsuzca, ister görgüsüzce ne derseniz deyin ama bu yanlışların bir zengin ya da fakire, eğitimli ya da eğitimsiz olan yapıyor diye düşünmeyin. Hatta siz de benim gibi böyle durumları şikâyet edin. Uyarın. Doğum günlerinde baby shower partilerde ne alsam diye düşünürken aklınızda araç içi güvenlik önemlerine uygun eşyalar gelsin 🙂

Pamuklara sarıp sarmaladığımız, nice özveri ile büyüttüğümüz çocuklarımızı geliyorum demeden gelen kazalara karşı bu kadar savunmasız bırakmak sizce de çelişki değil mi? hatta bu güvenlik o kadar önemli ki; doğum sonrası eve dönerken itibaren olmalı.” ay ne olacak hemen şurada ki markete gidiyoruz”,  “durmuyor çocuk” demeyeceğimiz kadar önemli.

2010 yılında Karayolları Trafik Yönetmeliği 150. maddesi de HUSUSİYETLERİNE GÖRE ARAÇLARDA BULUNDURULACAK TECHİZAT cetvelinde “çocuk bağlama sistemleri” olarak ekleme yapmış ve “150 cm’den kısa veya 36 kg’dan hafif her çocuk oto koltuğunda seyahat etmek zorunda” ibaresi eklemiştir. Ayrıca;

  • “Çocuk bağlama sistemleri olmayan M1, M1G, N1, N1G, N2 ve N3 sınıfı araçlarda üç yaşın altındaki çocuklar taşınamazlar.
  • Çocukların taksilerde seyahatleri sırasında, çocuk bağlama sistemleri kullanmaları, yok ise arka koltukta oturmaları zorunludur.
  • Çocuklar, araçta hava yastığı devre dışı bırakılmadan, ön hava yastığı ile korunan bir yolcu koltuğunda yüzü geriye dönük çocuk bağlama sistemi kullanılarak taşınamazlar. ” ayrıntıları mevcuttur. Mevzuatı görmek için Tıklayınız.

img_5284İşte tam ben sizlere bu satırları yazarken canım arkadaşım Merve nam-ı değer Melinasmom beni Doğuş Oto’nun sosyal sorumluluk Projesi olan TRAFİK HAYATTIR bilgilendirme toplantısına davet etti. Özellikle seçilmiş gibiydi konu benim için 🙂

img_5287TRAFİKTE ÇOCUK GÜVENLİĞİ araştırma sonuçlarına göre;

Dünyada her gün 3 bin 500 insan, her 3 dakikada 1 insan ölüyor.

Dünyada trafik kazaları sebebiyle çocuk ölümleri 2. sıraya yükselmiştir.

Trafik kaza olma oranı 1936 yılında 36 dakikada bir iken,  2010 yılında 0,48 dakikaya yükselmiş, 2015 yılında 0,29 saniyeye ulaşmıştır.

Dünya Sağlık Örgütü 2013 raporuna göre Türkiye, trafik kazalarında ölümün en yüksek olduğu Afrika’nın ardından ikincidir.

Ölümlü kazalarda en  önemli unsur aşırı hız, alkollü sürüş, kask kullanmamak, emniyet kemeri takmamak, çocuk koltuğu kullanmamak olarak belirlenmiştir.

Yaralanmalı kazalarda çocuk yaralanmaları tüm kazaların %17,6’sini oluşturuyor.

Türkiye’de kazalarda en çok hayatını kaybeden 2. Yaş grubu 5-14 yaş grubu olarak gösteriliyor.

Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre 2014 yılında 413 çocuk kaza yerinde yaşamını yitirirken, 48 bin 307 çocuk ağır ve hafif yaralı olarak saptanmıştır.

Trafik Hayattır ‘Trafikte Çocuk Güvenliği’ Araştırması Sonuçları

Trafik Hayattır ‘Trafikte Çocuk Güvenliği Araştırması ‘ Ankara- İstanbul ve İzmir olmak üzere 3 büyük şehirde 3000 kişiyle görüşülerek uygulanmıştır.

Araştırmaya göre üç büyük şehirde çocuk koltuğu kullanım oranı %23 olarak belirlenmiştir.

Çocuk koltuğu kullananların %93’ü 0-3 yaştan sonra çocuk koltuğunu değiştirmemekte ve akabinde koltuk kullanımını bırakmaktadır.

Çocuk koltuğu kullananların %2’si yasal zorunluluk sebebiyle kullanım tercih etmekte, her 3 kişiden 2’si çocuk koltuğu kullanımıyla ilgili yasak düzenlemeyi bilmemektedir.

Çocuk koltuğu kullananların %60’dan fazlası, aracı rahat kullanabilmek veya  çocukları hareketli olduğu için çocuk koltuğu tercih etmektedir.

 

Peki biz ebeveynlere ne düşüyor. Arabamıza, güvenlik açısından sunduklarına, bebeğimizin-çocuğumuzun içinde rahat edebileceği bir oto koltuğu ve onu oto koltuğunda huzurla oturması için doğru yaklaşım işte burada da SN. Üstün Dökmen Hocam harika bilgileri verdi.

 

img_5256Çoğumuza karşı her zaman;

Kararlı olmak;  “Aman zaten kısa mesafe gideceğiz kucağımda da olsa olur, oto koltuğu alsam da oturmaz ki, zaten oto koltukları çok pahalı, çok ağladı şimdi alayım başka sefer koltuğuna koyarım” gibi davranışlar olmaz.

Disiplin ve sınır koymak; Neden oto koltuğuna oturduğu, araç içinde trafik güvenliğini anlatmak, uymuyorsa bu şekilde yolculuk yapamayacağınızı söylemek ve uygulamak önemlidir.

Ve bu üç önemli unsur ebeveynliğin de temellerini oluşturuyor.

Trafik bir tek sizin iyi bir şoför olmanıza bağlı olan bir durum değildir. Trafikte yalnız değiliz. Hepimiz bundan sorumluyuz. Trafik hayattır! img_5305

 

Sevgilerimle,

Pınar MALLI

 

Pınar Mallı

Hamilelik sırdaşınız, doğuma hazırlık danışmanınız ve doğum sonrası destekçiniz Geb-be.com un Kurucusu.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu