Ebe Pınar Gözünden

Bebek ve çocuklarda diş bakımı ve uygun ürünlerin seçimi

tooth-fairyDiş perileri o minicik incileri emanet bırakırken bebeklerin ağzına, annelerinin kulaklarına da fısıldıyor  “ diş çıkarma döneminde huzursuzluk, şarıl şarıl akan salyalar ve uykusuz geceler geçirdin annecik seni kutluyorum, şimdi de sana emanet ediyorum bebeğinin dişlerini ben almaya gelene kadar onlara iyi bak, bakımı çocuğuna öğret” diye. Siz fısıltıyı duydunuz mu?

Duymayan anneler için de ben fısıldıyorum bir de nasıl olacağını anlatıyorum.

Bebeğinizin süt dişleri olarak tabir edilen ilk dişleri nasıl olsa kalıcı değil diyerek çok önemsenmez, nasıl olsa çocuk temizleyemez, bakımın üstesinden gelemez diye düşünülerek de es geçilir.  Peki bu yazıyı okuyan anneler ya da hamileler es geçer mi? Tabi ki hayır 🙂

 aid5959388-728px-Teach-Kids-to-Brush-Their-Teeth-Step-1Peki daha bebeklikten başlayan bir bakım alışkanlığı neden gerekli?

Bebeğiniz ilk beslenme alışkanlıklarını ve çene yapısını o dişleri ile kuracak. Çiğnemek- ısırmak için ilk deneyimler bu dişler ile atılacak. Süt dişlerinin ağrılı hale gelmesi, çürümesi çocuğunuzun genel sağlıklılık halini bozabileceği gibi ağrıyan acıyan dişler ile yemek yemek istemeyebilir ve beslenmesi bozulabilir. Rengi değişmiş, çürümüş dişleri ile arkadaşları arasında farklılık yarattığını hissedebilir, ağzını kapatmak isteyebilir. Konuşma şekli üzerinde de olumsuz etkileri olabilir.

Olası kötü senaryoları bir kenara bırakırsak, diş bakımı alışkanlığı kazandırmak; birey olarak kabul edildiğini hisseder, özgüven sahibi olur. Günlük rutinleri için sorumluluklar geliştirir. Dişleri de ağzı da dili de miss gibi görünür miss gibi kokar. Anne evlat birlikte yapabileceğiniz bir aktivite olur.

İleride çocuğunuzun arkadaşları – müstakbel gelininiz/ damadınız sizi severek minnetle anar 🙂

baby-tooth-loading-baby-toddler-shirts-toddler-premium-t-shirtPeki bu bakım alışkanlığı ne zaman başlanabilir?

İlk minik dişler hayatınıza merhaba dediği andan itibaren diş bakım alışkanlığına başlanabilir.

Nasıl başlayabilirsiniz?

Eczaneden alabileceğiniz gazlı bez ya da bebeğiniz için hazırladığınız “ağız bezi” diye bilinen ince tülbentler size yardımcı olacaktır. Nemlendirilmiş bir halde işaret ya da küçük parmağınıza geçirecek bir ucunu dişlerini ve dilini silebilirsiniz. Nazik ve yavaş olmak önemlidir. Diş etlerine de zarar vermeden uygulama yapılmalıdır.

Peki fırçalama alışkanlığı nasıl kazandırabilirsiniz; buraya tıklayarak okuyabilirsiniz.

Ne zaman yapabilirsiniz?

Sabah- akşam, özellikle beslenme sonrası. Emzirme de olsa 🙂 ek gıdaya geçişmişseniz yine aynı şekilde sabah akşam.

Cute-Oral-CaleFırça kullanmalı mıyım?

Azı dişler gelene kadar silme şeklinde devam edilebilir. Tam sıra dişler olana kadar, boşluklar olup bir de uygun fırça olmadan temizlik yapılırsa diş olmayan boşluklarda ki diş etlerine zarar verebilirsiniz. Bu nedenle gıda sınıfı slikonlu diş fırçaları ya da parmak fırçalar denenebilir. Sonrası ise yumuşak ve yoğun olmayan kıllı bir fırça ile olabilir.

Eğer fırçalama halinde hareketli bir çocuk ise, kendi yapmak konusunda çok istekli ise, gövdesi esneyebilen fırçalara bakmanızı öneririm. Keyif almasını ve olumlu deneyimler kazanmasını isterken negatif şeyler yaşamayınız.

IMG_2479Bebeğimin ilk diş fırçası nasıl olmalı?

Dişler kaşınmaya ve ilk inciler gelmeye başladığında hem kaşıması hem motor becerileri kazansın hem de temizliği olması için, gıda kodeksine uygun slikonlu fırçalar seçebilirsiniz. Kontrolü yeni kazanacağını düşünürsek boğazına kaçmayacak, bu sebeple öğürme ve başka şeylere sebep olup onu korkutmayacak özellikte olmasına dikkat edebilirsiniz.

Todller halinde, diş minelerine ve diş etlerine zarar vermeyecek fırçalı, dikkat çekecek renklerde-şekillerde olabilir. Gövdesi olabildiğince yumuşak olabiliyorsa esneye özellikte tercih edilebilir. Yeni görünse bile 6-8 hafta da bir değiştirilmelidir. Seçenekler konusunda kararsızlık yaşıyorsanız seçeneklerinizi bir de çocuğunuzun diş doktoruna danışabilirsiniz.

Diş macunu şart mı?

Diş macunları içeriğinde ki flor sebebi ile önerilmez. Ayrıca bebeğiniz/çocuğunuz ağzına gargara yapıp durulama ya da suyu tükürmeyi beceremediği için yutacağından o flor vücutta birikebilir.

Ancak diş fırçalamaya ilgisini arttırabilmek için, özelikle bebekler- çocuklar için geliştirilmiş doğal içerikli macunlardan bir mercimek büyüklüğünde bir parça fırça üzerine koyabilirsiniz.Diş macun içerikleri de süt dişleri için uygun içeriklere sahip olarak mevcut.

 Sağlıklı dişler için ayrıca yapılacaklar;

IMG_2475Bebeğinizi- çocuğunuzun dişlerini dıştan temizlik ile korurken, sağlıklı ve dengeli bir beslenme ise sağlıklı dişlerin temelidir.

Kalsiyum, fosfor,flor, mineral ve vitaminlerin alınması özellikle C vitamininin yeterli alınması çok önemlidir. Rafine şeker içeren gıdaların tercih edilmemesi, paketli gıdaların içeriklerinin iyi okunması, şekerlemelerin günlük alımının iyi düzenlenmesine dikkat edilmeli. Öğünler arasında alımı önerilir. Gece diş temizliği sonrası verilmemelidir.

Emziriyorsanız geceleri emzirme sonrası diş bakımı yapmaya gerek yoktur. Bebeğinizi biberonda mama ile uyumasına izin vermeyin. Şekerli içecekler kapsamına giren meyve suyu dahil diğerlerini de günlük bir bardak ile kısıtlı tutun.

Fırçalamanın mümkün olmadığı durumlarda, yiyecekler sonrası su içmesini önerebilirsiniz.

İllaki doktora gitmek için de, çürük olmasını, ağrı olmasını beklemeyin. Özellikle çocuk üzerine uzmanlaşmış ya da çalışan bir diş hekimi tercih edebilirsiniz.

İkinci yaş ile yılda en az bir kez doktor kontörlüne gitmenizi öneririm.  Böylelikle, biberon çürükleri, farklı ağız ve diş yapıları, diğer diş problemleri ile ilgili erken tedavi şansını da kazanmış olursunuz.

article_baby_teeth

 İnci gibi dizili, ağız dolusu gülebilen çocuklarımıza,

 Sevgilerimle,

Ebe Pınar

Pınar Mallı

Hamilelik sırdaşınız, doğuma hazırlık danışmanınız ve doğum sonrası destekçiniz Geb-be.com un Kurucusu.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
kombi - kombi servisi ataşehir - istanbul seo uzmanı - modüler su deposu - grp modüler su deposu - web tasarım ajansı