babalar için bir değişim süreci; doğuma hazırlık eğitimi

Doğuma hazırlık eğitimleri sadece anneler için mi?
Hem gebeleri hem de baba adaylarını doğuma hazırlıyorum. Benim eğitimlerimin ve girdiğim doğumların hepsinde de anne ve bebek doğumun merkezinde; baba ise doğum ekibinin ayrılmaz bir parçası. Görünen yüz gebeler oluyor ama hemen yanı başında babalar var, sadece doğumhane kapısında bekleyen olmak istemeyen babalar, hastane odasında da evde de sadece lojistik destek olmak istemeyen bizzat eşi ve bebeği ile ilgilenmek, destek olmak isteyen babalar var.
Baba adaylarının hazırlıkları ne zaman başlıyor?
Hamilelikten itibaren başlıyor bu hazırlık. Baba adayları var olan sorunlar ya da sormak istedikleri hakkında her zaman benden danışmanlık alabiliyorlar. Hatta anne baba olma yolunda ki adımlarda da iş birliği içindeyiz. Ayrıca çiftlere özel hazırladığım Doğuma Hazırlık programları içerisinde Baba adayları-Eşlerin desteği hakkında anlattığım ve uygulama yaparak da çalıştığımız konular var.
Baba adayları daha çok somut konular ile ilgileniyorlar.
Eğitim içeriğinde baba adayları için neler var?
Eğitim içeriklerini oluştururken, çiftlere özel- ihtiyaçlarına özel programlar hazırlıyorum. Böylece aman ne gerek var bu eğitime, eskiden böyle eğitimler mi vardı, zaman kaybı gibi düşünceler oluşmuyor. Hem zamanı daha etkin kullanıyoruz hem öğrenme hedefine daha çabuk ulaşıyoruz hem de aramızda ki güven bağı çok daha hızlı kuruluyor.
Çocuğu anne baba adayının görecekleri ilk bebek kendi bebekleri oluyor. O nedenle de en ince detayına kadar konular işleniyor.
Mesela; Doğmamış bebeği ile iletişime geçmeyi öğretiyorum. Eşinin hamile olduğunu öğrendiği andan itibaren ilişkilerinde ki o dalgalı süreci nasıl yönetebileceklerini anlatıyorum. Mesela mide bulantıları varsa eşinin ona nasıl destek olabileceğini, yemek seçimleri ve ev düzeni hakkında tüyolar veriyorum.
Doğumda bebeğiyle ilk kez karşılaşmaları anında var olması konusunda bilgilendirerek cesaretlendiriyor, eşine panik olmadan nasıl destek olabileceği, nasıl masajlar yapabileceği gibi birçok püf noktasını uygulamalı gösteriyorum.
En çok da emzirme ve bebek bakımı konularında uygulamaları eğitimlerim oluyor ve katılım oldukça yüksek. Bebeğini doğru şekilde nasıl tutacağı, nasıl taşıyabileceği, gazını nasıl çıkartabileceği, ateşinin bakılması-takip edilmesi, banyosu-masajı vb. gibi annenin yapabileceği neler varsa babalar da öğreniyor.
Alanım sadece Ebelik, onun uygulama alanlarını uyguluyorum. Eğer çiftlerle çalıştığım süreçlerde psikolojik destek ile ilgili bir ihtiyaç olduğunu görürsem yönlendiririm. Danışmanlıkları psikolojik bir ihtiyaç ise direkt yönlendiriyorum.
Tabi ki her anlattığımı, anne adayları gibi anlamalarını beklemiyorum. Öncesinde de açıklıyorum bu durumu. Fizyolojik yapılarından dolayı baba adayları, hamileliğe bağlı ruhsal ve bedensel değişimleri yaşayan, bebeğinin hareketlerini ilk hisseden, hıçkırıklarını duyan eşlerine göre geriden geliyorlar. Düşünsenize, hem doğumu kolaylaştırmak hem de annelik rolüne adaptasyon (emzirme-bebek bakımını eğitim almasa bile sağlayabilme, oyun kurma) için hormon bile salgılanıyor annelerde, ama babalar bunu empati kurarak, daha fazla bebeği ile iletişimde kalarak, okuyarak- öğrenerek ve tecrübe ederek sağlayabiliyorlar.
Ama tüm bunlara rağmen, gösterdiklerimi uygulamaya döktüğümüzde hiçbir ayrıntıyı kaçırmamış ve inanılmaz yetenekli olduklarını görüyorum. Yapabilmenin onlar nezdinde ki beden dillerine dökülen özgüven-mutluluk ifadelerini görmek bir harika. Hele eşlerinin gözünden “ohh oldu bu iş” halleri yok mu, çok tatlılar 🙂
Bu eğitimler, doğru bilinen yanlışların düzeltilmesine, yerine geçerliliği kabul edilmiş doğru bilgilerin konulmasını sağlar. Babaların da, babalıkları ve yetenekleri konusunda farkındalığının artmasına, kültür baskısından çıkıp kendini ifade etmesine sebep oluyor. En çok da baba algısının değişmesine, daha mutlu lohusalık, daha uzun emzirme süreleri, daha uzun evlilikler ve daha mutlu ilişkilere sebep oluyor.
Elbette temelinde bebek bakımına katılma ve eşine destek olma isteğinin yatması gerekiyor. Doğru bilgiler ve iletişim şekilleri ile baba adayının bu konuda cesaretlendirilmesi gerekiyor.
sevgilerimle,
Ebe Pınar