Ebe Pınar Gözünden

ailelere diş fırçalama alışkanlığı için tüyolar!

Diş perisi dişleri bıraktı, temizliği anneye kaldı 🙂

Sağlıklı dişlerin temelinde iyi bir beslenme korumak için ise iyi bir temizlik şarttır.

diş 5Peki bu temizliği çocuğunuz için alışkanlık haline nasıl getirebilirsiniz?

Daha ilk dişi geldiğinde; sadece su ve ağız bezi- gazlı bez kullanarak yapılan temizlikte bile; Korkutmadan, heyecan yapmamaya çalışarak sanki bu işi yıllardır yapıyormuş gibi davranmak bebeğinize de kendini iyi hissedecektir.

Bunu yapmadan önce de hazırlık aşamasında neler yapacağınızı bebeğinize anlatın. Göz temasınız da, gülümseyen yüz ifadeniz de ses tonunuz da önemli. “Ayşe- Ali şimdi dişlerini temizlemek için anne hazırlık yapıyor, ağzı bakımını yapalım mı? Evet, yapalım. Annenin senin de yardımına ihtiyacı var, ağzını açar mısın?” gibi.

aid5959388-728px-Teach-Kids-to-Brush-Their-Teeth-Step-1Anne-babalar çocuklarının aynasıdır. Bu nedenle ilk olarak bu bakımı- fırçalamayı kendimiz alışkanlık haline getirmeliyiz. Günde iki kez kahvaltı sonrası ve akşam yemeği sonrası olacak şekilde.

Çocuğunuzun da siz diş bakımınızı yaparken – fırçalarken sizi izlemesine müsaade edin, hatta fırsat yaratın. Bebek bile olsa, günlük rutinlerinize onu da katın. Ana kucağına koyup, mama sandalyesine koyup yanınıza koyabilirsiniz. Şarkılar söyleyerek, ne yaptığınızı anlatarak neden yaptığınızı anlatarak birlikte yapabileceğiniz bir aktivite haline getirebilirsiniz. Gece uyku rutinine de diş temizliğini ekleyebilirsiniz.

diş 3Kendi başına artık fırçalamak istediğinde ise onun için ortamı düzenleyebilirsiniz. Lavaboya uzanabileceği bir tabure, ya da lavabo yanına oturtabileceğiniz bir alan olabilir. Evet fırçalama becerisi ondan ama kontrolü sizden, istenmeyen bir durum gelişmemesi için gözünüz üzerinde olsun.

İsteksizliği var ise, uygun tercihler arasından fırçasını çocuğunuza seçtirebilirsiniz. Hayvan figürlü diş fırçalarına bayılıyorlar. Hatta dişleri olmadan diş kaşıyıcılarını bile aynı zamanda diş fırçası olanlardan seçebilirsiniz. Macun olmazsa olmaz değildir ama bebek ve çocuklar için uygun floridsiz doğal-organik içerikli bir diş macunu ile fırçalamaya tat ve merak katabilirsiniz.

Diş doktorunuza giderken, çocuğunuz ile birlikte gidebilirsiniz. Doktor kontrollerinin normal olduğunu bilmek, sadece hasta olunduğunda gidilmediğini bilmek doktor korkusuna da- dişçi koltuğu korkusuna da iyi gelecektir.

Diş sağlığı ile ilgili konuşmak, diş maketleri üzerinden anlatmak ise hem bilinçlenmesini sağlayacak hem de fırçalamanın nasıl olduğunu maket üzerinde de öğrenebileceği için doğru bir fırçalama becerisi kazanmasına sebep olur.

brushingteethbooksDiş fırçalama ile ilgili kitaplar da okuyabilirsiniz.

Diş sağlığının tüm vücut sağlığımızı etkilediğini unutmayalım.

Diş bakımı alışkanlığı kazandırmak; birey olarak kabul edildiğini hisseder, özgüven sahibi olur. Günlük rutinleri için sorumluluklar geliştirir. Dişleri de ağzı da dili de miss gibi görünür miss gibi kokar. Anne evlat birlikte yapabileceğiniz bir aktivite olur.

İleride çocuğunuzun arkadaşları – müstakbel gelininiz/ damadınız sizi severek minnetle anar 🙂

Sizin tecrübelerinizi de yorum halinde okumayı merakla bekliyorum,

Sevgilerimle,

Ebe Pınar

Pınar Mallı

Hamilelik sırdaşınız, doğuma hazırlık danışmanınız ve doğum sonrası destekçiniz Geb-be.com un Kurucusu.

İlgili Makaleler

Bir Yorum

  1. merhaba pınar ?
    kızımla 15 günlükken yanlız kaldık ve ogün bugündür herşeyi birlikte yaptık yapıyoruz bu gerçekten çok işe yarıyor diş fırçalama rutini de 6 aydan beri yapıyoruz öncelikle diş kaşıyıcı formunda dişfırçalarıyla başladık ( ben rossman dan almıştım çok yumuşak ve gerçekten iyi bir kaşıyıcı) önceleri beceremiyordu fakat şuan çok alıştı özellikle diş çıkarma dönemleri bol diş kaşımalı şeyy fırçalamalı geçiyor ??? sevgiler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
kombi - kombi servisi ataşehir - istanbul seo uzmanı - modüler su deposu - grp modüler su deposu - web tasarım ajansı