BlogGebbe Etkinlik

Medipol Üniversitesi Ebelik Öğrencileri ile buluşma

img_6397Konu doğum, hamilelik, emzirme olunca eğitimlere doyamıyorum. Bir de karşımda merakla izleyen, soru soran, kendi tecrübelerini de paylaşan bir grup olunca duygularım katmerleniyor.

img_64139 Kasım günü, Medipol Üniversitesi Ebelik Öğrencileri ile bir aradaydım. Konumuz “Doğumda Hormonların Dansı” idi. Kadın fizyolojisine ait en organik yapısı olan hormonlar, günlük yaşam içinde, hamilelikte bir cümle içinde bir çok kez bahsedilmesine karşın doğumda ise en çok unutulanlardır. Doğum sürecine etki eden hormonları, bunların fizyolojisini, doğum sürecine olumlu- olumsuz etkilerini, hormonların uyum içinde etki edebilmeleri için neler yapılmalı konularını bilgim ve tecrübelerim el verdiğince anlattım.

img_0747Hormonlar, yaşamsal döngünün ve özellikle de doğurganlığın merkezinde yer alan önemli unsurlardan biridir.Gebeliğin her aşamasında kadın anneliğine, hormonlar sayesinde, bir adım daha yaklaştığını düşünür.Doğumda, anne ve bebeğin güven içinde, keyifli ve huzurlu olmalarını sağlar. Bu hormonal dansın engellenmesi ise, hormonların uyumunu bozarak, doğumun ağrılı, zor ve güven kaybı yaşanarak seyretmesine sebep olur.

“Sevgi Çemberi” benim kendi doğumumda da etkisi altında olduğum bahsetmekten en keyif aldığım konudur. Çünkü; Oksitosin ve Endorfin etkileşimi bir sevgi çemberi oluşturur. Doğumun ikinci evresi yani bebeğin doğumu tamamlanmak üzereyken sürecin hızlanmasında etkili olur.Bu hormonun yaratmış olduğu büyük hazza bağlı olarak bebeğin doğum kanalından çıkış anı « doğumun coşku hali ya da doğumun görkemli hali» olarak tanımlanır. Doğum yapan her kadının da yaşaması gereken duygu durumudur. img_0745

Bir ebe ise, bu hormonları ve uyum içinde olduklarında yarattıkları gücün farkında olmalı. doğurtmaya değil, gebesinin içinde ki doğurabilme gücünü keşfetmesine yardımcı olmalıdır. Doğum da ise, medikal ihtiyaçlarını özenle karşılarken, doğum ortamının mahremiyete dayalı oluşturmasına, kadının duygusal ihtiyaçlarını da görüp aile hizmet etmelidir.

img_0746Size yazdığım tüm bu cümlelerim ve kesintisiz iki buçuk saat süren sunumumu dikkatle dinleyen geleceğin ebelerine,  onların doğumu her boyutu ile ele almalarını sağlayan kıymetli hocaları Yr.Doç.Ebe Filiz Okumuş’ a ve Öğr.Gör.Ebe Pınar Ballı’ya teşekkürlerimi iletiyorum.

Sevgilerimle,

Ebe Pınar

 

 

Pınar Mallı

Hamilelik sırdaşınız, doğuma hazırlık danışmanınız ve doğum sonrası destekçiniz Geb-be.com un Kurucusu.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu