Ebe Pınar Gözünden

mutlu ve bol sütlü emzirme için…

emzirme 1Hamileliğin son haftaları doğum konusundan derin düşüncelerle geçerken doğum sonrası en çok düşünülen konulardan biri ise “Başarılı bir emzirme nasıl olacak, sütüm nasıl artacak? “İkincisi ise “ne zaman uyuyacağım?” 🙂

Ben de size hem mesleki bilgim ve emzirme tecrübem ile emzirme konusunda cevap vermek istedim. Ancak ne zaman uyuyabileceğimizi ben de bilmiyorum 😉

Bedeninizi ve bebeğinizi kendi akışına bıraktığınıza zaten bebeğiniz ihtiyacını belirtecek ve memeleriniz de üretecektir! Ancak lohusalıkta uykusuzluk, meme başının çatması/hassasiyet, emzirmeye yönelik bilgi eksikliği, bebeğin memeyi kavrayamamasııve bebeğin-memenin yanlış pozisyonda tutulması ve geleceğe yönelik kaygılar, bebekle rutin oluşturamaya bağlı yorgunluk, doğum şekline bağlı ağrı-sızı ve onca geçen zaman için de beslenmeyi, sıvı almayı unutmadan ve başınızda “emmiyor mu, kısa emdi, olmayacak sanırım” diyenlerden dolayı süt miktarında değişimler olur!

Sütününüz yeterli gelse de, bebeğiniz aylık kontrollerinde istenilen kiloyu yakalamış dahi olsa; ” -buzlukta sütüm yok, -çalısmaya başlasam süt yok, -ya bana bir şey olsa” diye üzülür, “benim bebeğim neden büklüm büklüm değil yanakları ay parçası gibi olsa ya”diye iç geçirip daha çok süt daha çok süt diye kendi bağlantı ayarlarımız ile oynayıp kendimizi kahırlar denizinde bulabiliriz! YAPMAYIN!

Peki sağlıklı bir emzirme için bol süt için neler yapabilirsiniz?

  • Anne sütü ve emzirme konusunda bu işin uzmanlarından bilgi alın! Kursa gidin! emzirme konusunda emzirmiş bir yanınızdan ya da uzmanından destek alın!
  • Özellikle ilk hafta ilk ay her ağladığında meme veriniz, sütünüz gelmese bile! Emzirme aranız iki saati geçmesin! Her emzirme sonrası göğüsleriniz eliniz ya da süt çekme pompası ile sağınız! Lohusalıkta tek işiniz beslenmeniz-uyku ve emzirme olsun, geri kalan herşey için elinizden-annenizden ya da yardımcınızdan destek alın!
  • Uyku! İlk günler sanki sihirli bir değnek değmiş gibi enerjik hissedersiniz, lütfen bunu boşa harcayıp her işi ben yapıyorum deyip kendinizi kanıtlamaya çalışmayın! Fırsat bulduğunuz her an uyuyun! O vakitleri yaratın, sosyal medyadan TV’den uzak kalın! Bırakın misafirleri eşiniz ağırlasın 😉
  • Bol sıvı alın 3-4 lt ( mevsimlerden yaz ya da terlemeniz varsa daha da arttırabilirsiniz) emzirme2
  • Hamilelik kilolarını vereceğim diye Diyet Yapmayın! Emzirmek sizi forma sokacaktır!
  • Günde üç öğün ve ara öğünlerinizi atlamayın özellikle gece yatmadan önce bir şeyler atıştırın, gece de emzireceğiniz için ihtiyacınız olacak (özellikle yalnız bebeğiniz ile ilgileniyorsanız üç öğün çok zor olabilir o zaman bol süt, yoğurt, yumurta(bebeğinizin süt ve süt ürünlerine karşı besin alerjisini gözlemleyin!), evin bir kaç yerinde ceviz, hurma, badem içi, kayısı, kuru dut olan kâseler bulundurun!

Örneğin; Ben kahvaltımı eşim işe gitmeden Ilgaz’ı ona emanet ederek yapıyorum! Ya da geceden hazırlıyorum sabah ayaküstü geçiştirmeye çalışıyorum

  • Protein ve kompleks karbonhidrat acısından zengin beslenin! Et-balık, özellikle bulgur gibi kuru baklagiller! Yeşillikler ile beslenmek de etkili, özellikle dereotu-roka-marul. Gaz yapar diye endişelenmeyin, bir çay kaşığı kimyon yutmak, hareketli olmak ve Ayakları sıcak tutmak rahatlatıyor!
  • emzirme3 Tatlı ve abur cubur tüketiminize dikkat edin! Hatta uzak durun! ( hamilelikten daha çok lohusalıkta kilo almış biri olarak tecrübe ile sabit 🙂 🙂 Emzirdikten sonra kan şekeri çok düşüyor ancak yükseltmeyi çikolata paketlerinde aramayın! Evet bütün gün yemek yemeğe vakit bulamayınca abur cubura saldırılıyor! ETME!!
  • Üzgün ve sürekli ağlamaklı olmak lohusa hüznünün habercisi olabilir! Sütünüzü azaltır!
  • Beslenmeniz konusunda yetersiz olduğunuzu düşünüyor, süt arttırıcı ek takviyeler kullanabilirsiniz!
  • Bebeğinizin ağlamalarını ayırt edin! Evet iyi beslenen bebek huzurludur, iyi uyur ve ağlamaları daha azdır! Ancak her ağlayan bebek de aç demek, sütün yetmiyor demek değildir! Bebekler Ağlayarak konuşur ve ağlamalarını ayırt ederek ihtiyacını çok kolay tesbit edebilirsiniz! Lütfen aç bu çocuk aç baskılarında kalbinizi karartıp, sütünüzü küstürmeyin!

İllaki herkes emzirecek gibi bir durum söz konusu değil elbette! Bazen sütü hiç gelmeyen anneler olduğu gibi günlerce sütü hiç gelmeyip sonrasında aylarca emziren anneler de var!

Emzirme konusunda kendinizi huzurlu hissetmeyip, bunu istemeyebilirsiniz! Kendinizi suçlamayın, destek alabileceğinizi unutmayın!

Az geldiğini düşündüğünüz sütünüz varsa da hemen mamaya başlamayınız! Mama vererek bebek doyarken bu sefer de anneler kendilerini eksik hissetmeye başlıyor!

Siz sütünüz için elinizden geleni yapın, olanlar kazanımınız olmayanlar ise annelik tecrübenizdir!

 

Sevgilerle, Ebe Pınar

Pınar Mallı

Hamilelik sırdaşınız, doğuma hazırlık danışmanınız ve doğum sonrası destekçiniz Geb-be.com un Kurucusu.

İlgili Makaleler

4 Yorum

  1. İyi akşamlar pınar hanım.benim 3 aylık kızım var sütüm yetmicek azalıcak mamaya geçicem diye çok üzülüyorum çünkü en az 6 ay emzirmek istiyorum.sütümü daha çok arttırmak içim ne yapabilirim?şimdiden teşekkür ederim ☺️

    1. merhaba Gülsüm hanım:

      yapmanız gereken o yazdığım maddelere ek daha sık ten tene temas halinde kalmak, sık sık emzirmek, olabildiğince bol uyku, bol sıvı ve dengeli beslenmek. Ayrıca incir suyu kürü de yapabilirsiniz. 8 adet kuru inciri doğrayıp bir lt suda kaynatın ve için 🙂

      sevgiler, gebbepınar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu